Kiss Réka

Jelölve: 2017 Június / Médium: hirek.sk

1984-ben születtem, Pozsonyban.

 

2005-től vállalkozom arra, hogy csodálatos szülőföldem – a Felvidék – kincseit felleltározzam. Főállásban televíziós tudósítások, riportok, portré- és dokumentumfilmek szerkesztésével és rendezésével foglalkozom.

 

A szakma alapjait kiváló szakemberektől sajátíthattam el – jó szívvel emlékszem vissza egykori kollégáimra az Észak-Komáromi Városi Televízióban, ahol 2005-től 2008-ig dolgoztam.

2008-tól szabadúszóként, több országos médium észak-komáromi tudósítójaként tevékenykedek nagyra becsült kollégámmal, Pézman Zoltánnal.

 

A kezdetben külső munkatársként, a Duna TV képernyőjén át, a világ magyarságát tájékoztattuk a Felvidék szépségeiről, eseményeiről és jeles egyéniségeiről. 2009-től a Szlovák Közszolgálati Televízó magyar adása is külső munkatársaivá fogadott bennünket.

2012-től tevékeny tagjai vagyunk a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetségének és rendszeresen tudósítjuk a www.hirek.sk televíziós hírportál követőit is.

 

Különleges televíziós kaland volt számunkra, amikor 2013-tól a Határtalanul magyar c. dokumentumfilm-sorozat felvidéki munkatársaivá válhattunk. A produkcióért felelős Tiszapart Média kft. csapatában remek szakemberekre leltünk, így az általunk forgatott kilenc felvidéki dokumentumfilm elkészítése során nagyon sokat tanultunk – a szakmai fejlődésünk egyik mérföldköve volt a mára megszüntetett sorozat.

“Nyomot hagyni, ez a cél.” – Nyerges Attilától, az Ismerős Arcok zenekar frontemberétől rengeteget tanulok. Dalszövegeivel gazdagít: tanít engem a magyarságomban rejlő értékek megéléséről, a sikerek és a kudarcok magasságainak és mélységeinek megélésének mikéntjéről, az állandó fejlődés fontosságáról és a kitartásról. S arról, hogy nyomot kell hagyni magunk után: hangot kell adnunk az örömeinknek és a bánatainknak, mert, ha ezt nem tesszük, nem vagyunk képesek újra és újra talpra állni és kitartóan haladni a lelki-szellemi gyarapodásunk útján. A kolonc csak a lelkünket nehezíti, s “kolonc nélkül szebb minden.” Ez vezérel a munkásságomban.

 

Kiss Réka írása a hírek.sk szlovákiai magyar televíziós hírportál oldalán jelent meg.

Szavazok
Vissza