A Családbarát Médiáért-díj júniusi jelöltjei


Diós Judit
Diós Judit

Magyarországi győztesünk Diós Judit, aki idén februártól a Vendég a háznál szerkesztő-riportere. A Láthatatlan munkáról készített riportot.

A négytagú külhoni zsűri júniusban Kiss Réka írását választotta a hónap győztesének. A cikk a hírek.sk oldalon jelent meg Otthontalan memoár címmel.

A magyarországi győztessel Szabó Emese beszélgetett:

Láthatatlan segítség

A láthatatlan munka láthatóvá tételére hirdetett pályázatot a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Ennek eredményéről, az egymás életét könnyítő ötletes és hatékony segítségről, illetve magáról a díjátadóról számolt be a Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsora, amely a Családbarát Médiáért-díj júniusi jelöltje lett. A téma fontosságáról Diós Judit szerkesztő beszélt nekünk.
A Nagycsaládosok Országos Egyesülete a láthatatlan munka napjához igazodva szervezte konferenciáját, így a témafelvetés adott volt. A felelős szerkesztő, Keresztes Ilona ötlete volt, hogy a műsorban behatóbban is foglalkozzanak ezzel. – A rendezvény nagyon érdekes volt, köré épült az összeállításom is. A témára azért ugrottam rá, mert az önkéntes munka, ami szívügyem, része a láthatatlan munkának, még akkor is, ha maga a konferencia nem erre volt kihegyezve – mondja Judit. Hozzáteszi, hogy az esemény központjában a családban végzett nem látható munka állt, ami ugyancsak pótolhatatlan és fizetség nélküli. Nagyon érdekes dolgok hangzottak el, például hogy ez a tevékenység sokkal komolyabb szektora a gazdaságnak, mint gondolnánk. A Központi Statisztikai Hivatal szakemberei az úgynevezett időmérleg-kutatásokkal nagyon pontosan ki tudják mutatni, hogy ez mit is jelent, ha pedig mindezt kivetítik a bruttó hazai termékre, akkor kiderül, hogy a GDP 26 százalékát adja. Ez hatalmas tétel, mondhatni erre épül a közösség egésze, nélküle a társadalom összeomolhatna. Ez a munka ennek ellenére nemcsak láthatatlan, hanem nem is eléggé megbecsült. A szerkesztő úgy gondolja, értékére emiatt újra és újra fel kell hívni a figyelmet.
– Az embereknek el kell mondani, hogy aki otthon van a gyerekkel, illetve ebbe besegít, az nemcsak feladatot végez, hanem komoly értéket is termel. Ezt az üzenetet fontos a döntéshozók felé is közvetíteni, mert a legtöbb láthatatlan munka a gyerekre irányul, és a nők végzik, és itt számolnak is vele, viszont a nyugdíjszámításnál már alig veszik figyelembe – emeli ki Judit. A szerkesztőhöz a téma azért is közel állt, mert a kommunikáció szak mellett szociológiát is végzett, a szakdolgozatát is az önkéntes munkáról írta. Ez a téma nagyon széles, beletartozik egyebek mellett az is, amikor egy nyugdíjas a szomszéd kisgyereket hazakíséri az iskolából azért, hogy ezzel is segítse a mellette élő családot.
/Szabó Emese írása/

___________________________________

A négytagú külhoni zsűri júniusban Kiss Réka írását választotta a hónap győztesének. A cikk a hírek.sk oldalon jelent meg.
Otthontalan memoár  
2017 van, és hangosan ki kell  mondani: igenis van bajunk! Igenis rengeteg bajunk származik belőle!  Persze ez akkor sem érdekelt igazán senkit, s sajnos ez mára sem  változott. A hatalom köreiben senkit sem érdekel az, hogy családok  törtek ketté, senkinek nem okoztak álmatlan éjszakát a könnyek és az,  hogy évtizedekig nem kerülhetett friss virág számos itthon hagyott  sírhalomra.

Tovább a teljes íráshoz >>>

Vissza