A Duna TV és a Magyar Szó munkatársai a novemberi győztes jelöltek

Elveszített magzatok és kisbabák, és a meddőség elfogadásától az örökbefogadásig volt a témája a novemberi győztes jelölteknek.


A meddőség elfogadásától az örökbefogadásig vezető út nagyon nehéz, sokan nem is jutnak el odáig, hogy lemondjanak a saját gyerekről, és más megoldást keressenek. Nem ez történt Napsugárral és Barnabással, akik négy örökbefogadott gyereküket hatalmas szeretetben nevelik. A nagyhalászi családot a Duna Televízió Isten kezében című műsora mutatta be, az adás a Média a Családért-díj novemberi jelöltje lett. A témáról a szerkesztőt, Bodó Máriát kérdeztük.

 

Napsugár és Barnabás 13 éve házasodott össze, de a kezdetektől tudták: saját gyerekük csak nagyon kis eséllyel lehet. A fiatal pár hamar eldöntette, hogy az asszisztált eljárások helyett az örökbefogadást választja. Mária még tavaly decemberben ismerte meg Napsugárt, amikor a Kossuth Rádió baptista félórájában – Barnabás baptista lelkész – volt vele egy interjúja. „Karácsonyra készülődve beszélgettünk arról, hogy ő, mint örökbefogadó édesanya, miként éli meg, hogy a gyermek Isten ajándéka” – mondja Mária. A szerkesztő ekkor találkozott először Napsugárral, a beszélgetésük pedig annyira megindító volt, hogy egyből felmerült benne: jó lenne a családdal forgatni is.

 

Tovább a teljes interjúhoz >>>

 

A Médi a Családért-díj támogatója:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A becslések szerint minden negyedik terhesség vetéléssel végződik, a témáról mégis keveset beszélünk. Ezen próbált változtatni Gruik Zsuzsa, aki Kavics a tóban című riportjában alaposan körbejárta a kérdést. A vajdasági Magyar Szóban megjelent írás a külhoni Média a Családért-díj novemberi jelöltje lett.

 

Rengeteg nőt és családot érint a vetélés és a csecsemőhalál, de a közbeszédben ez a téma alig jelenik meg, nagyon keveset foglalkozunk vele. Pedig ha beindítanánk ezt a folyamatot, szabadabban beszélnénk a saját gyászunkról, meg tudnánk hallgatni a barátaink, munkatársaink gyászát is. A témával kapcsolatos kommunikáció kulcskérdés, nagyban segíti a földolgozást.

„A munkát azzal kezdtem, hogy egy zentai baba-mama Facebook csoportba kitettem egy felhívást.

 

A győztes jelölttel Szabó Emese készített interjút >>>

 

 

A külhoni Média a Családért-díj támogatója:

Az erős Magyar közösségek éve 2020

Vissza