A márciusi győztes írás a 24.hu oldalon jelent meg


Haszon_Zsófi_gyoztes_webHaszon Zsófia 2010-től Pécsett dolgozott híradószerkesztőként, onnan került át az online és a nyomtatott sajtó területére. Tavaly januárban költözött fel Budapestre, azóta a 24.hu-nak ír.
 
Ciklus-show – több mint terepasztal

„A méh egy luxusszálloda, és színes lufi benne minden spermium” – ezzel a címmel jelent meg Haszon Zsófia cikke a 24.hu felületén. A gyerekek felvilágosításának drámapedagógiai módszerét bemutató riport remekül rávilágít arra: tabutémákról is lehet könnyen, játékosan beszélni. Az írás lett a Családbarát Médiáért-díj márciusi jelöltje.

A „Ciklus-show” szokatlan címe miatt keltette fel Zsófia érdeklődését, egyből kíváncsi lett rá, mit takar ez a program. „A család, egészség, gyereknevelés és nőiség témakör nagyon érdekel, mindegyik szívügyem, itt pedig ez a négy remekül összeér. Fontosnak tartom, hogy a gyerekeket kezdetektől úgy neveljük, hogy a korukhoz képest tisztában legyenek a nemiségükkel. Ugyanakkor azt látom, hogy kevés kivételtől eltekintve Magyarországon a felvilágosítás felületes és hiányos, kevés oktatási intézményben fordítanak erre kellő hangsúlyt. A témát a szülők többsége is kerüli” – mondja Zsófia.

A menstruáció témája drámapedagógia módszerekkel feldolgozva első olvasatra hajmeresztő párosításnak tűnt, a szerző ezért is döntött úgy, hogy saját szemével győződik meg a program hatékonyságáról. A félnapos foglalkozást egy védőnő vezette, Zsófia pedig próbált észrevétlen maradni, meghúzódott az egyik sarokban, és csak figyelt. „A drámapedagógia, a zene és a játékosság a felvilágosításnak is remek eszköze, megkönnyíti az ilyen témák bemutatását. A lányok így könnyebben megérthetik, mi az a menstruáció, aminek köszönhetően nem fognak majd idegenkedni a saját testüktől, amikor eljön a pillanat. A foglalkozás másik előnye, hogy a lányok megtanulják értékelni saját magukat. A védőnő folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy mindegyikük különleges és egyedi, hiszen számos petesejt és hímivarsejt közül kerültek ki győztesen. Ez pozitív életszemléletet is ad” – magyarázza a szerző. Hozzáteszi, hogy a félnapos foglalkozás zömén nincsenek jelen a szülők, az utolsó egy órában viszont részt vehetnek az anyukák és apukák, ami apropót adhat arra, hogy ilyen témák otthon is könnyebben előkerülhessenek. Ezáltal a szülők is egyszerűbben beszélhetnek gyerekeikkel a korábban kényesnek gondolt témákról.

/Szabó Emese írása/

A győztes cikk itt elolvasható >>>

Vissza