Apák napja, sok-sok gondolattal


Apák napja alkalmából a Népesedési Kerekasztal és a KINCS (Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért) 2018. június 13-án rendezvényt tartott az apák szerepéről a gyermekvállalási döntésekben és jelentőségükről a család életében.

 

A Képmás magazin kollégája is ott járt. Tóth-Fazekas Andrea beszámolója:

 

Az eseményen beszédet mondott Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, köszöntötte a résztvevőket Fűrész Tünde, a KINCS elnöke és Székely András, a Népesedési Kerekasztal vezetője, majd előadások és kerekasztal-beszélgetések váltották egymást. Az apák napja ünnepe Amerikából ered, és jó kezdeményezés – hangzott el Fűrész Tünde bevezetőjében –, hiszen a család nemcsak az anyák felelőssége, hanem ugyanúgy az apáké is, ezért, ha őket is ünnepeljük, ezzel egyenértékűségüket hangsúlyozzunk.

Apák segítő szerepben

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár nyitóbeszédét azzal kezdte, hogy egy gyereknek apára és anyára is szüksége van, a szülőknek pedig egymás támogatására, mert a gyerek születésével párhuzamosan „születik meg” a családban az apa és az anya is. Természetesen az egyszülőssé vált családok mellet sem mehet el a társadalom, őket máshogy kell segíteni. Az apák egyedülálló és pótolhatatlan feladataira hívta fel a figyelmet személyes példáin keresztül.

 

„Az apák, ahogy az enyém is – mondta Novák Katalin – leginkább a biztonságot és a játékosságot jelentik a családban, amiben gyerekként feloldódni meghatározó élmény.

Az apák mintha öntudatlanul is ellensúlyoznák az anyák mindenben tökéletességre törekvő személyiségét. Ha csak arra gondolok – folytatta –, hogy egy uzsonnát nem tudok úgy összeállítani, hogy ne akarnám minden esetben tökélyre vinni a menüt: egy kis zöldség, egy kis gyümölcs mindig legyen a szendvics mellett; és amit odatettem, vajon kimeríti-e a legegészségesebb menü fogalmát? Ezzel szemben az apák lazábban állnak az ilyen dolgokhoz is, és milyen jó, hogy így van!”

 

TOVÁBB A TELJES CIKKHEZ >>>

Vissza