Család és művészet – Új Képmás-estek a Várkert Bazárban


Gabor Mihalec, Hungarian Union.

A Képmás-est új sorozata a tematikus esteket egy-egy művészi élmény katarzisával szeretné bevezetni, ezzel is vonzóbbá, szórakoztatóvá tenni a fontos témákat. A Család és művészet címet viselő esteket a Képmás magazin és a Várkert Bazár közti hosszú távú együttműködés teszi lehetővé. Minden témához előadás vagy filmvetítés kapcsolódik, amely után Szám Kati beszélget az alkotások által felvetett kérdésekről szakértő vendégekkel. A Képmás-estek ingyenesek.

Március 16. csütörtök, 19 óra

Én családom, te családod, mi családunk

Mikor jön el az ideje egy párkapcsolatban a másik családjával való megismerkedésnek? Milyen problémák adódhatnak abból, ha a kér fél nagyon különböző környezetből, érték- és szokásrendszerből jön? Hogyan lehet viszonylag zökkenőmentesen egy fedél alatt élni a szülőkkel? Számíthatunk-e arra, hogy olyan lesz, mint az anyja és úgy viselkedik, mint az apja? Tipikus konfliktusok és élethelyzetek körbejárása improvizáló művészekkel és pszichológus szakemberrel.

A szituációkat a MOMENTÁN Társulat művészei, Boldoghy Borbála és Kiskovács Attila adják elő.

boldoghy_51kiskovacs_egy

Szakértő vendég: Dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta

Gabor Mihalec, Hungarian Union.

 

Április 6. csütörtök 18 óra

Társak a magányban

Hosszú az út lefelé
magyarul beszélő, angol romantikus film, 92 perc, 2014

A film tartalma: Négy elveszett lélek – egy kegyvesztett TV bemondó, egy mocskos szájú tinédzser, egy egyedülálló anya és egy zenészből pizzafutárrá avanzsált fiú – ugyanazon a napon akar véget vetni az életének, méghozzá éppen Szilveszter éjszaka. Amikor a kiábrándult idegenekből álló csapat véletlenül összetalálkozik az öngyilkosság helyszínéül választott Toppers Torony tetején, megállapodnak abban, hogy hat héttel elhalasztják tervüket és mint egy szokatlan, furcsa család, együtt keresik tovább az élet értelmét.

Rendező: Pascal Chaumeil, Szereplők: Pierce Brosnan, Toni Collette, Aaron Paul, Imogen Poots, Tuppence Middleton, Sam Neill, Rosamund Pike, Joe Cole, Diana Kent

A LONG WAY DOWN, directed by Pascal Chaumeil, staring Pierce Brosnan, Toni Collette, Imogen Poots, Aaron Paul, Sam Neill, Rosamund Pike.

Van-e különbség magány és egyedüllét között? Lehetünk-e magányosak párkapcsolatban, családban, közösségben? Hogyan köthető a magány a depresszióhoz? Létezik-e magányra termett lelki alkat vagy megtanulható a magánytól való szabadulás? Mikor jó egy közösség, egy kapcsolat?

Szakértő vendég: Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző család-pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus

Kozma-Vizkeleti_Daniel_resize

 

Május 26. péntek 19 óra

Elég jó anya vagyok?

 Anyajegy c. előadás

“Döbbentem tapasztalom, hogy hiába vagyok a közepén az életemnek, hiába vagyok én a Mama, mégsem vagyok az a nagy és mindenható lény, akinek annak idején az éppen ennyi idős szüleimet láttam. Felnőtt vagyok, de nem vagyok eléggé erős.” Előadás születésről és halálról, anyákról és gyerekekről, férfiakról és nőkről. Az élet legapróbb és legfontosabb kérdéseiről.

Szöveg: Szabó T. Anna, Báb: Emőd Kriszta, Rendezte és játssza: Markó-Valentyik Anna

Anyajegy

Mit jelent éretté válni az anyaságra? Fel lehet készülni a kihívásokra? Hogyan folytatódik az önismeret útja anyaként? Könnyebb vagy nehezebb megküzdeni a lét nagy kérdéseivel, ha gyermekünk van? Léteznek-e ősanyák és nem anyának termett nők? Hogyan küzdjünk meg a legapróbb és legnagyobb kérdésekkel a hétköznapokban?

Szakértő vendég: Csáky-Pallavicini Zsófia, klinikai szakpszichológus és családterapeuta

 

A sorozat támogatója: Szerencsejáték Zrt.

 SZZRT_new_logo_VER

Rendező: Képmás

kepmas_logo_140x70

Közreműködő: Média a Családért Alapítvány, Várkert Bazár

MCSA_logo

varkert_logo_szin

 

A Képmás-estekről

A Képmás családi magazin és a Média a Családért Alapítvány által szervezett Képmás-esteknek már több éves hagyománya és gyakorlata van. Kilenc éve kezdődött: több beszélgetést és előadást szerveztünk a budapesti Szent Margit Gimnáziumban előadásokkal, beszélgetésekkel, filmvetítéssel.

2014-ben felújítottuk a rendezvénysorozatot az újpalotai lakótelep rehabilitáció keretében, a környék lakóit érintő témákra fókuszálva, ez a ami napig működő programunk.

2015 őszétől, havonta egyszer a Várkert Bazárban is megrendeztük a Képmás-esteket. A márciusban véget érő hat alkalom témája a pénz és mai életünk, kultúránk kapcsolata volt. Meghívott vendégeink között volt Dr. Bagdy Emőke, Pál Feri, Dr. Velkey György és Lackfi János. Márciusban ezt váltja fel új, Család és művészet című sorozatunk, amelyet a Várkert Bazárral közösen szervezünk.

 Korábbi Képmás-estjeinkről írásos és videóbeszámolót is olvashatnak itt: www.kepmas.hu/kepmas-estek

Vissza