Február 6-án új Képmás-est sorozat indul a Várkert Bazárban


TÁNC EURÓPÁBAN – A KÉPMÁS-EST V4 SOROZATA

Létezik e Közép-Európának közös táncnyelve? Lehet-e ezen kommunikálni a XXI. század fontos kérdéseiről? A Képmás-esten egy előadást és egy munkabemutatót is láthatunk a Közép-Európa Táncszínház előadásában, köztük pedig a két koreográfussal, Kun Attilával és Eryk Makohonnal beszélgetünk.

 

COL-LAB

A Közép-Európa Táncszínház egyik fontos törekvése, hogy a Visegrádi Együttműködés országainak táncművészei között olyan szakmai együttműködés jöhessen létre, amely felveszi a versenyt a Nyugat-Európai intézményhálózattal. Ennek első előadóművészeti eredménye a lengyel Eryk Makohon koreográfus márciusi bemutatója, amelyből premier előtti munkabemutatót láthatunk.

 

PEREGRINUS

„A peregrinus olyan vándort, jöttment kóborlót (is) jelent, aki a távolban szerzett tudását hazahozza hazájába.” (Kutszegi Csaba, tánckritika.hu) Az elvágyódás és hazatérés motívuma ihlette Kun Attila koreográfiáját.

Az eseményhez tartozó fotót Dusa Gábor készítette.

 

Dátum: 2018. február 06. kedd 19.00
Helyszín: Várkert Bazár, Rendezvényterem

Az előadásokról:

PEREGRINUS

35 perc

„A Peregrinusok alapötlete nem történelmietlen, sőt mélyen a múltunkba és nem kevéssé a jelenünkbe markol. A peregrinus olyan vándort, jöttment, gyökértelen kóborlót (is) jelent, aki a távolban szerzett tudását hazahozza hazájába.” (Kutszegi Csaba: Nem csak jónak kell lenni, hanem jónak is kell látszani – Tánckritika.hu)
„A Peregrinus című alkotás emlékképek felvillanása, amelyekkel együtt utazhatunk, álmodozhatunk, kalandozhatunk, vagy egyetértés, saját életünkkel való párhuzam fellelésének hiányában értetlenül nézhetjük őket, sőt kedvünkre ellenszegülhetünk nekik. A közösen eltáncolt részek mozgásvilága egyetlen, felemelő áramlatot követ, szakadatlansága és a magával ragadó elemi muzsika többé már nem egy egyéni történet, annál sokkal többről szól. Egy együttesről, őszinte viszonyokról, halrajként való összetartásról és az újdonságok, az eddig lehetetlennek titulált képtelenségek irányába való megnyílásról.” (Petrova Miroljuba: Úton a képtelenségek meghódítása felé – ketblog)

 

Előadják: Horváth Adrienn; Hargitai Mariann; Jakab Zsanett; Mádi László; Kovács Péter; Dunai Bettina; Nagy Csaba Mátyás, Füzesi Csongor

 

Fény: Fogarasi Zoltán
Jelmez, díszlet: Kiss Julcsi
Asszisztens: Fodor Katalin
Koreográfus: Kun Attila

 

Fotó: Hrotko Bálint

COL-LAB

15 perc

munkabemutató Eryk Makohon márciusi premierjének előkészületeiből.
A Közép-Európa Táncszínház 2013-ban hívta életre a V4 Young Dance Talents programot. A vállalkozást az a felismerés vezérelte, hogy Közép-Európa kortárs táncművészei jelenleg nem rendelkeznek olyan nemzetközi hálózattal, amely képes lenne felvenni a versenyt a Nyugat-Európában működő intézményekkel. A táncoktatás és a professzionális táncszakma között nehezen átjárható szakadék húzódik, és az egyes társulatok, színházak is egymástól elszigetelve végzik munkájukat. A KET kezdeményezése nyomán a V4 országaiban működő intézmények között létrejött együttműködés első előadóművészeti eredménye Eryk Makohon koreográfiája, amelyet a KET táncművészei fognak bemutatni 2018 márciusában, a Nemzeti Táncszínház szervezésében. Az előadást előkészítő edukációs és táncszakmai események sorozata, valamint az előadás utaztatásával és oktatási módszertanná alakításával kapcsolatos tervek a négy ország táncművészeinek szorosabb együttműködését hivatottak elősegíteni.

 

Előadók: Horváth Adrienn, Hargitai Mariann, Jakab Zsanett, Mádi László, Kovács Péter, Dunai Bettina, Nagy Csaba Mátyás, Füzesi Csongor, Nyeste Adrienn és a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei

Fény: Fogarasi Zoltán
Asszisztens: Pawel Lyskawa
Koreográfus: Eryk Makohon (Krakow Dance Theatre)

 

A rendezvényen való részvétel előzetes vagy helyszíni regisztrációhoz kötött. Belépő egy Képmás magazin, amely a helyszínen is megvásárolható.
További információ: + 36 1365 1414 | szerkesztoseg@kepmas.hu

Vissza