Füller Tímea, a Family újságírója a májusi jelölt


Személyes történetet osztott meg olvasóival Füller Tímea, aki egy véletlennek köszönhetően találkozott újra gyerekkori ismerősével. A Family magazinban megjelent cikk, amely a nevelőszülői hálózathoz két ponton is kapcsolódik, a Média a Családért Alapítvány májusi jelöltje.

Füller Tímea hittantanár, mellette  több helyre is ír. A Family magazin mellett jelennek meg cikkei az Evangélikus Életben, de olvasható novellája a Szegedi Piaristák oldalán is. Tócsatükörben – Mesék, tárcák, novellák címmel jelent már meg kötete is.

 

Tímea ismerősei két gyereket gondoznak nevelőszülőként, tulajdonképpen nekik köszönhető a szerencsés találkozás. Őket vitték ugyanis láthatásra, amikor föltűnt az ismerős tekintet: a kicsiket egy mosolygós, nagy szemű nő vette át, hogy vér szerinti szüleikkel megejthessék az éppen esedékes találkozót. Az asszony már a bemutatkozáskor ismerős volt Tímeának, de az emlékek csak később jöttek elő, a teljes kép mozaikokból állt össze. Apránként jött rá arra: a csecsemőotthonban dolgozó gondozó ugyanaz a kislány, akit még hét éves kora kora körül ismert meg. Iza néni és Béla bácsi nevelte, akiknek nem lehetett gyerekük, viszont időnként kihoztak egy-egy kicsit az intézetből: ilyen volt Mária is. Amikor a nevelőszülők már túl idősek voltak, nem adtak nekik gyereket, így csak hétvégenként hozhatták ez a fitos orrú, apró kislányt. Már nagyobbak voltak, amikor a lány teljesen eltűnt, okát igazából nem is tudták. Tímea felnőtt fejjel már jobban érti ennek hátterét.

 

– Hittant tanítok, gyerekek között dolgozva pedig azt látom, hogy a családok egyre jobban széthullanak. A kicsiknek a válások, szétszakadások miatt több neve is lehet, amit néha követni sem tudunk. Ismerek például olyan kislányt, akinek volt egy születési neve, aztán megkapta az édesanyja nevét, mert kiderült, nem a gondolt személy az apukája. Keresték a valódi szülőt, amikor pedig meglett, fölvette az ő nevét. Utána viszont egy negyedik nevet kapott, mert azt az apukát édesanyja mégsem akarta –

érzékelteti Tímea, mennyire nehéz helyzetekkel szembesül. Sok gyerek nevelőszülőkhöz is kerül. Ilyen az a házaspár is, akiknek két nevelt gyerekét Tímeáék kísérték láthatásra: ők már az ötödikek, akiket a házaspár időszakosan magához vesz.

 

– Ez az eset nem egyedi, mindenhol sok az olyan gyerek, aki alig lát ép családot. Ráadásul sokszor olyan kicsikről van szó, akiket szüleik elhanyagoltak, bántalmaztak, adott esetben molesztáltak. Nekik nagyon fontos, hogy legyen egy olyan nevelőszülői csapat, akikkel földolgozhatják traumáikat, és megélhetik mindazt, ami az életükből kimaradt

 

– emeli ki Tímeai. Hozzáteszi: amióta ezekkel a dolgokkal szembesült, teljesen nevelőszülő-párti lett. Jól eső érzés volt látnia azt is: Mária milyen háttérrel kerülhetett végül a helyére, felnőttként pedig miként segít másoknak.

 

Vissza