Gyerekek és a Facebook

“A kutatást végző szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy a legjobb, ha a kisgyermeket nem hagyjuk egyedül internetezés közben, hanem a közösségi térben, a nappaliban helyezzük el a számítógépet, amit használhat. Így könnyen észrevehető, ha valami felzaklatja.”


gyerekek-a-facebookon3_web
Gyerekek a Facebookon

Veszélyforrások

Mivel a gyerekek még nem tudják, mire szabad kattintaniuk, könnyen eshet az adathalászok csapdájába átverős posztokon és videókon keresztül. Gyakori példa egy híresség nevével és képével történő visszaélés. A „nem hiszem el, hogy Miley Cyrus ezt tette…” típusú bejegyzések vonzzák a gyerekeket, az ilyen kattintások viszont sokszor végződnek a számítógép megfertőzésével.

A mobilszámla vagy a hitelkártya megcsapolása, pl. olyan alkalmazásokkal, melyek emelt díjas sms üzenetért cserébe jövőt mondanak.

A gyermekekkel ismerkedni vágyó felnőttek sokszor álnéven, fiatalkorúként regisztrálnak a közösségi oldalakra. Fontos ezért, hogy a szülők megtanítsák a gyereküknek, hogy csak azokat jelölje vissza, és csak azokkal beszélgessen a Facebookon, akit egyértelműen, személyesen is ismer.

Az elektronikus zaklatás (angol nevén cyberbullying) az a jelenség, melynek során a kiközösített gyermekkel, tinédzserrel az interneten vagy mobiltelefonon keresztül csúfolódnak kortársai, vagy ennél is tovább menve fenyegetik a gyereket.

Betartandó szabályok

A kutatást végző szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy a legjobb, ha a kisgyermeket nem hagyjuk egyedül internetezés közben, hanem a közösségi térben, a nappaliban helyezzük el a számítógépet, amit használhat. Így könnyen észrevehető, ha valami felzaklatja.

Az internetes kártevők elkerülése érdekében szerencsés, ha a gyerek nem ugyanazt a gépet használja, amiről aztán a szülő a bankolást is intézi, de ha csak egy számítógép van a háztartásban, akkor hozzunk létre a gyerek számára egy nem rendszergazdai jogosultságokkal rendelkező fiókot.

Emellett fontos, hogy frissített vírusirtó fusson a gépen, és érdemes megfontolni a szülői felügyelet funkciók használatát, melyek segítségével korlátozható a felkereshető weboldalak köre, vagy akár a számítógép használati ideje.

A Facebook kapcsán a gyereknek el kell magyarázni, hogy ne töltsön fel magáról vagy a családjáról képeket a szülő jóváhagyása nélkül, hogy ne kattintson olyan üzenetekre, melyeket nem ért, és hogy a virtuális világban se álljon szóba ismeretlenekkel.

Amennyiben valaki szeretne a Facebook felé egy 13 év alatti felhasználót jelenteni, ezt a közösségi portál űrlapján megteheti. Ilyen esetben amennyiben a Facebook moderátorai úgy találják, hogy a profil egy 13. életévét nem betöltött gyerekhez tartozni, törölni fogják azt.

(Forrás: G Data sajtóközlemény, 2013. július 15.  A kutatást a G Data megbízásából az NRC végezte 1000 fő megkérdezésével. Az adatfelvétel módszere online kérdőíves felmérés többszörösen rétegzett, véletlen mintavétellel az NRC NetPanel segítségével. Az eredmények a 18-75 éves, hetente legalább egy alkalommal internetezőkre reprezentatívak.)

Vissza