Kamaszproblémákról szülőknek és pedagógusoknak


Megjelent és már ingyenesen le is tölthető innen a Hármas kötés kiadványunk!

 

Néha úgy érezzük, a kamaszkorral elérkeztünk a szülőség legnagyobb próbatételéhez. Mi történik a gyerekünkkel, amikor távol van, s mi zajlik benne, amikor mellettünk ül a vacsoránál? Mit tehetünk, hogy tőlünk kérdezzen, és merjünk is őszintén válaszolni? Egyáltalán faggassuk-e vagy várjunk, amíg beszélni szeretne? Tarthatjuk vele a lépést olyan témákban, mint szex, drog, online élet, zaklatás? Van-e mindig tuti válasszunk olyasféle ügyekben, mint szerelem, szenvedélybetegségek, pénzügyek, elköteleződés, hivatás?

 

Ha legalább lenne időnk kísérletezni! De a gyereknek csak ez az egy kamaszkora van (bár néha kétségbeejtően hosszúra nyúlik). A tanár vagy az edző jó szövetséges lehetne, de a  pedagógusnak sem könnyű, ha egy csapat tizenévessel fontos dolgokról kell beszélgetnie. És hát, valljuk be, a szülő–pedagógus kommunikáció sem mindig az igazi. A pedagógus arra hivatkozhat, hogy nehezen ellensúlyozza a csapnivaló otthoni nevelést, a szülő pedig panaszkodik, hogy tehetetlen a közösségi szellem és a fegyelmezni nem tudó tanerő ellenében.

Pedig milyen ideális lenne egy megtartó, biztonságot és szabadságot adó szülő– pedagógus–kamasz hármas kötés, amelyben mindhárom félnek könnyebb átvészelni a kamaszkori kríziseket. Ehhez szerettem volna egy kis muníciót gyűjteni. Tapasztalt szakemberektől kértem válaszokat, elsősorban a magam anyai kérdéseire. Bevallom, mindezt nem „élesben”, hanem annak biztos tudatában, hogy az én három gyerekem már épségben túlélte a kamaszkort, velem együtt.

/Szám Kati/

 

TARTALOM

SZAKÉRTŐINK NÉVSORA

Köszönjük a Kossuth Rádió VálaszUtak című műsorának, hogy adásaival kísérte
a magazinban megjelenő sorozat témáit, a szerkesztőnek, Keresztes Ilonának és
a műsorban szereplő fiatalok

 

Szám Kati Hármas kötés című könyve a Média a Családért Alapítvány

megrendelésére a „Családok Éve 2018” támogatásával készült.

Alapítványunk oldaláról letölthető. >>>

Vissza