Nemcsak egymástól válunk


A Képmás-est most válásról szól, arról, hogyan bomlik le egy család, ha a szülők elválnak, hogyan érinti ez a gyermekek és a szülők további életét. Mit tehetünk válás előtt, helyett és után?

 

Az estet Jankovics Anna Világgá mentem c. 45 perces darabja nyitja, amelyet a szerző, rendező és előadó kortárs szerzők szövegeiből vágott és illesztett újra eggyé. A darab hőse egy feldúlt kislány hatalmas hátizsákkal, aki szép lassan kipakol szó szerint és átvitt értelemben is.

Az előadás után Szám Kati beszélget a témáról meghívott vendégeinkkel, Balkuné Szűcs Emese tanácsadó szakpszichológus és Kozma-Vizkeleti Dániel kiképző családterapeutával.

 

Dátum: 2017. október 16. hétfő 19.00
Helyszín: Várkert Bazár | 1013 Budapest, Rendezvényterem

Világgá mentem – Jankovics Anna előadása:

„Nagyon egyszerű dolog:
az ember mozog.
Igen egyszerű eset:
az ember szeret.
Ennél is egyszerűbb esetnél
az ember nevetgél.
De a legegyszerűbb esetben,
mindenki esetlen.”

            /Kukorelly Endre/

 

Miért megy egy gyerek világgá? És miért kap kutyát? Létezik, hogy valaki igazán tud repülni?
És vajon a férfiak tényleg csak mondják, hogy lehozzák nekünk a csillagokat, aztán meg úgy tesznek, mintha nem is tudnának az egészről semmit? Milyen egy gondos háziasszony? Hogy néz ki egy táj? Egy felhő alakú kakaófolt? Hogyan kell unatkozni? És puszilózni? Lehet valaki magányosabb, mint egy hős?
Lehet, hogy tényleg mindenki esetlen?

A kortárs költők – többek között Kiss Ottó,  Kollár Árpád, Lackfi János – művei alapján készült előadásban választ kapunk ezekre a kérdésekre és megtudhatjuk, milyen gyerekszemmel a világ.

Visszhangok az előadásról:

„….Nagyszemű, bohócarcú lány, pöttyösben, jókora hátizsákkal. Jó benyomást keltett. A kisgyereksége nem volt se sok, se kevés, komplett az egész.”

/Stuber Andrea naplója/

„A kortárs gyerekversekből összerakott szöveg egységes egésszé épül és remekül működik. Három pillér tartja meg ezt az egységet: egyrészt a keret, mely szerint óvodás hősünk világgá ment, másrészt azok az apró-cseprő történések, epizódok, amelyekből egy óvodáskorú kisgyerek világa összeáll, harmadrészt kirajzolódik egy epikus ív is: a szülők válása, a család felbomlása (…). Jankovics Anna nem feltétlenül ragaszkodott az eredetihez, kreatívan nyeste, szabdalta vagy éppen összevarrta a szövegeket, ahogy a csomagolópapírból készült világ darabkái is – mint egy jókora szabásminta – új és új életre keltek a kezében.”

/Turbuly Lilla –költő, kritikus/

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes, vagy helyszíni regisztrációhoz kötött.
További információ: + 36 1365 1414 | szerkesztoseg@kepmas.hu

Vissza