Simon Rita: Gyermekáldás: sohasem késő!


A Kárpáti Igaz Szó munkatársának írása nyerte el májusban a külhoni zsűri tetszését. A Külhoni Média a Családért-díj májusi győztese Simon Rita.

 

Cikkének címe: Gyermekáldás: sohasem késő!

 

Részlet az írásból: Manapság már nem feltűnő, ha a nő az első gyermekét inkább a harminchoz, mint a húszhoz közel szüli meg. Ilyenkor csak az a kérdés: pár éven belül bevállal-e még egyet, netalán kettőt? Azoknál a családoknál, ahol már járt a gólya, ritka az idősebb korban történő gyermekáldás, ám még ritkább a születés… Ott, ahol mégis megtörténik, vajon hogyan kezeli a helyzetet az anyuka, mit érez az apuka és mitől tart a nagytesó?

 

A szakemberek az ideális anyai életkornak a 20-29 év közötti időszakot tekintik, hiszen a gyermekvállalás optimális biológiai időszaka 30 éves kortól 3,5 százalékkal gyengül. A termékenység csökkenése kb. 35 év körül kezdődik és a 40-es években a huszonévesekhez viszonyítva közel a huszadára mérséklődik. A teherbeesés aránya ekkor 1 százalék körüli értékre esik vissza egy menstruációs ciklusra számítva – állítják.

 

Tovább a teljes cikkhez >>>

Fotó a cikkből: A kis Letícia teljesen lefoglalja a családot –  kiszo.net

Vissza