Szerelmes a kicsi – Augusztusi külhoni győztesünk


Az óvodáskori szerelem néha fura, néha meglepő, zavarba ejtő, de mindenképpen természetes epizód a gyermek és a szülő életében, amely lehetőségeket és kockázatokat is rejt magában. Lehetőséget a fejlődésre és a boldogságra. Kockázatot a sérülésre, az elakadásra.

 

Az  óvodába  lépés  időszaka  az  a  pszichés fejlődési kor gyermekünk életében, amelyre  már  nem  a  biztonság-,  hanem az  újdonságkeresés  lesz  jellemző.  Az  óvoda a  nagybetűs  élet  első  színtere,  a  hely,  ahol  a gyermek elkezd más személyekhez, elsősorban kortársakhoz, azonos és ellenkező neműekhez is kötődni. Az eddig főleg csak a szűkebb család mintáján felnőtt picik biztonsággal kezdik leképezni  saját  örökölt  adottságaik  mentén  a szüleiktől,  családjukban  tanult  kapcsolódási mintákat, szerepeket, működésmódokat. Ez az első barátságok és akár szerelmek ideje is, magyarázza Sógor Enikő pszichoterapeuta, klinikai pszichológus. (Részlet az írásból)

 

A Családbarát Médiáért-díj határon túli győztese augusztusban Kovács Eszter. Szerelmes a kicsi című írása az erdélyi Nőileg című havilapban jelent meg. A teljes írás a magazinban olvasható.

/A kép illusztráció, forrás Pixabay/

Vissza