Túl a félelmen – Augusztusi győztesünk


Vörösné Lukács Andrea 2010 óta a hvg.hu újságírója, saját blogját 2015-ben indította Redelle néven, második gyermeke születésekor. Jelenleg csak erre a felületre ír, bár harmadik gyereke születése óta kevesebb időt tud erre szakítani.

 

Miért paráznak a nők a gyerekvállalástól? Ezt a címet adta írásának Redelle, aki maga is elgondolkodott a kérdésen akkor, amikor egy hatgyerekes családra lett figyelmes a strandon. A szerző – Life and Yoga nevű blogján megjelent posztjában – némi biztatást ad azoknak, akik nagyon szeretnének szülni, de nem mernek. Az írás lett a Családbarát Médiáért-díj augusztusi jelöltje.

Redelle két éve írja blogját, azóta csak gyerekneveléssel, várandóssággal kapcsolatos témákkal foglalkozik. A sok gyerek kérdésköre nagyon foglalkoztatja, már neki is három van, és ha lehet, szeretne még negyediket. Akkor is, ha a mindennapok nehézségei sokszor ellentétben állnak az álmokkal. „Talán emiatt ihletett meg az, hogy láttam ezt a hatgyerekes családot. Azzal szembesültem, mennyire könnyen boldogulnak. Nem tudom, hogyan csinálják ezt, és milyen hátterük van, hogyan érték el azt a nyugalmat, ami sugárzott belőlük. Lehet, hogy azóta nekem is könnyebben mennek a dolgok, hogy láttam, ennyi gyerekkel is lehetséges ez” – mondja a blogger. Náluk a legnagyobb tizennégy éves, a középső kétéves, a legkisebb öt hónapos. Viszont úgy látja, a legkisebbel nem a több tapasztalat miatt könnyebb az élet, hanem inkább a gyerek személyisége miatt. Ő jobban alszik, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, míg a középső egy örökmozgó, nem alvó. A lényeg tehát inkább a gyerekek személyiségében rejlik.

 

Redelle sokat gondolkodik azon is, hogy a mai anyukák miért „paráznak”. „Nem tudom, mi kényelmesedtünk-e el, ­emiatt más-e a hozzáállásunk, de az biztos, hogy a legnagyobb gyerekemmel azért is volt kevesebb gondom, mert nem jött szembe ennyi ellentétes információ. Adottak voltak a helyzetek, nem volt megszámlálhatatlan kismamafórum, ahol elmondták volna, mit hogyan kellene még jobban tennem. Viszont ma már folyamatosan impulzusok érik a kismamákat, több irányból érkeznek a támadások amiatt, mert például valaki másképp szeretné a dolgokat, mint a szószólók. De persze így a támogató háttér is nagyobb lehet” – mondja a szerző. Redelle szerint a magas elvárások mégis plusz stresszfaktort jelentenek a gyereknevelésben, emiatt is élik meg ezt nagyobb kihívásnak a nők. Az általa is látott család példája ugyanakkor azt erősíti, hogy mindent meg lehet oldani.

A győztes írás itt olvasható >>>

Vissza