Vándor Éva kapta a 2015-ös Családbarát Médiáért-díjat

A szakmai zsűri díját Vándor Éva kapta a vs.hu-n megjelent, A férfiak agyát tényleg átprogramozza az apaság című cikkéért. Ebben a szerző azt mutatta be, hogy egy baba születése nem csak az anya életét és szervezetét rendezi át, hanem az apáét is. Mert ugyan erről kevesebb szó esik, de az újdonsült családtag érkezése rajtuk is jól látható nyomot hagy.

Az est folyamán bejelentették a Kedves Nagyi! pályázat nyerteseinek nevét is, és átadták a nyerteseknek járó díjakat.


A szakmai zsűri díját – tehát a fődíjat – Vándor Éva kapta a vs.hu-n megjelent, A férfiak agyát tényleg átprogramozza az apaság című cikkéért.
A szakmai zsűri díját – tehát a fődíjat – Vándor Éva kapta a vs.hu-n megjelent, A férfiak agyát tényleg átprogramozza az apaság című cikkéért.

A Média a Családért Alapítvány minden évben díjazza azokat az újságírókat, akik a médiában értékként tüntetik fel a családot. A szakmai zsűri minden hónapban egy jelöltet választ, végül a 12 jelöltből választja ki az év családbarát újságíróját, aki elnyeri a Családbarát Médiáért-díjat. Emellett a jelöltek három különdíjat is megkaphatnak.

Az idei díjátadó házigazdája Süveges Gergő volt, a műsorban fellépett Szalóki Ági, Györgyi Anna és a Bolyki Brothers. A díjátadón Lévai Anikó mellett jelen volt, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Fűrész Tünde család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár, Beer Miklós, a Váci Egyházmegye megyés püspöke, valamint Farkas Péter, a Család- Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet vezetője.

Novák Katalin köszöntőjében kiemelte, hogy az értéksemlegesség sok esetben fontos, de az értékeket igenis fel kell vállalnia a sajtónak. A médiumoknak beszélniük kell a családokról, gyerekekről, nagyszülőkről, a társadalmat nem egyének tömegeként kell bemutatniuk. Arra kell törekedniük, hogy értéket közvetítsenek. Lévai Anikó szintén a család fontosságát emelte ki beszédében, minden újságírónak gratulált, aki az esten jelöltként vett részt.

A Családbarát Médiáért idei közönségdíjasa Veress Ágnes lett, aki a Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorának Láthatatlan munka – „nem dolgozó” anyák című adásának szerkesztője. A szakember ezzel a kifejező címmel járta körül a családi munkamegosztás, „kiszervezés” témáját. A köré épülő műsor egy hasonló című konferencia apropójából született, készítése csapatmunka volt: az adáson Veress Ágnesen kívül Ambrus Eszter, Cataluccio Andrea, Hegyesi Gabriella és Keresztes Ilona dolgozott. A munkáért járó díjat – egy családi hétvégét az alsópáhoki Kolping Hotelben – a Kolping Hotel Spa & Family Resort ajánlotta föl.

Az Emmi Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának különdíját Lengyel Csilla kapta a Figyelőben megjelent Laptop, fakanál, tűsarok című cikkéért. Munkájában a szerző a női szerepek összeegyeztetésének mikéntjéhez nyújtott segítséget, a lehetetlennek tűnő küldetés kivitelezhetőségét pedig konkrét példák bemutatásával bizonyította.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) különdíját Kuslits Szonjának ítélték az mno.hu-n megjelent A Nobel-díjas IPCC hétgyermekes, magyar klímakutatója című cikkéért. A szerző a Nobel-békedíjas IPCC tudósával készített interjút. A kutató férjével hét gyermeket nevel, az írás születésekor legkisebb babája csak tíz hónapos volt. A asszony mellette és háztartás mellett csak éjjelente tud dolgozni, ahogy ő mondja: ez szerelemmunka. Kifogyhatatlan energiaforrásairól, a női kutatókról és egy igazán nagy család mindennapjairól vallott a portálnak. Munkáját egy négy főre szóló pihentető hétvégével díjazták a Dobogókői Walden Hotelben.

A szakmai zsűri díját – tehát a fődíjat – Vándor Éva kapta a vs.hu-n megjelent, A férfiak agyát tényleg átprogramozza az apaság című cikkéért. Ebben a szerző azt mutatta be, hogy egy baba születése nem csak az anya életét és szervezetét rendezi át, hanem az apáét is. Mert ugyan erről kevesebb szó esik, de az újdonsült családtag érkezése rajtuk is jól látható nyomot hagy.

Az est folyamán bejelentették a Kedves Nagyi! pályázat nyerteseinek nevét is, és átadták a nyerteseknek járó díjakat. A pályázatra unokák jelentkezhettek a nagyszülőjükkel váltott levéllel vagy egy fotósorozattal, amely a kettejük kapcsolatát ábrázolja. Levél kategóriában Gróf Réka, Csernák Zsuzsanna és Huszár Eszter vehették át az elismerést, fotó kategóriában pedig Kolozsvári Dórát, Varjú Gabriellát és Lőrincz Szidóniát tüntették ki.

Vissza