Békési Erika

Jelölve: December / Médium: csalad.hu

Békési Erika több mint tíz éve ír, a Képmástól a Nők Lapjáig tucatnyi helyen dolgozott már. Férje nagyon sokat segített neki abban, hogy öt gyermeke születése mellett is végezhette a hivatását. Jelenleg a Családi Lapnak és a csalad.hu-nak dolgozik.

 


Vissza

A pályaműről

Nagyi, otthon vagy?

Mindenben segíteni

 

Egy nagymama hatalmas támasz a családnak, hiszen a szülőket időnként tehermentesítheti, megkönnyítheti a kicsikkel való boldogulást. Békési Erika interjújában egy olyan nagyit mutatott be, aki mind a hét gyerekének besegít, tizennégy unokáját pedig egyformán imádja. A csalad.hu felületén megjelent cikk a Média a Családért-díj decemberi jelöltje lett.

 

Erika interjúalanyát egy olyan közösségben ismerte meg, amely a Velencei-tó környékén élő katolikus családokat fogja össze. Németh Józsefné Magdi nagyon aktív nagymama, sokaknak példát mutat. Az egész hete be van osztva: minden nap más családnál segít, így mindenkivel gyakran találkozik. Összeszedi a gyerekeket az oviból, az iskolából, vagy éppen az edzésről, fuvarozza őket mindenhová. Ha a kicsik náluk maradnak, megvacsoráznak, és ha van még idő, társasoznak is. Aztán másnap Magdi viszi őket tovább. A 28 fős nagycsalád havonta egyszer össze is jön nálunk, ilyenkor tartják meg az ünnepeltek név- és születésnapját. Ezekre az alkalmakra Magdi ebéddel és többféle tortával készül.

„Amikor csak tehetem, beszélgetek vele, folyamatosan tanulok tőle. Van mit, hiszen hét gyereke van, és fantasztikus nagymama: mindig adni és segíteni akar nekik. Ezzel együtt soha nem fárad el, állandóan friss és aktív – mondja Erika. A közösségben nagyon sokféle nagymamatípust látnak, de annyira aktív személyt nem ismernek, mint Magdi. Nemcsak segít mindenben, de közben naprakész is, próbál lépést tartani a fiatalokkal. Ez még szülők közül sem megy mindenkinek, egy nagymamától pedig végképp nagy dolog.

„Idézőjelesen mondom, de neki tényleg nincs egy nyugodt napja sem! Soha nem mondja azt, hogy gyerekek, most hadd legyek egy kicsit nyugdíjas nagymama, hadd csinosítgassam a házat, hadd kertészkedjek. Mert nyilván lehetne ezer dolga. Viszont azonnal ugrik, ha bárki megbetegszik, elmenne színházba, vagy egyszerűen csak kettesben lenne a párjával. Törekszik arra, hogy a gyerekei egy-egy estét a kicsik nélkül tudjanak tölteni” – mondja Erika. Magdi úgymond összehalássza a gyerekeket, hogy a házaspárok életéből ne tűnjön el a romantika. Valószínűleg jól emlékszik arra, hogy fiatal korában náluk sem volt mindegy, hogy a kicsik otthon voltak-e minden este. Emiatt tudatosan segít, hogy a gyerekei életében is lehessenek meghitt pillanatok. Magdi nem tagadja, hogy a 14 unoka nem kis feladat, de állítja: most könnyebb az élete, mint szülőként volt. Nem neki kell a súlyos döntéseket meghoznia, a napi ezerféle munkát elvégeznie. Persze ha megkérdezik, szívesen ad tanácsot, de például nem neveli az unokákat: ha velünk vannak, a nálunk érvényes szokások szerint élnek ők is.

 

(Békési Erikával Szabó Emese beszélgetett)