Benkő Andrea

Jelölve: Január / Médium: Kossuth Rádió: Családoktörténetek

Benkő Andrea több mint 20 éve a Kossuth Rádiónál dolgozik, előtte tévézett és rádiózott is. A „Családok, történetek” című műsornak szerkesztője, de készít riportokat is. Korábban szerkesztő-műsorvezetője volt „A tudomány hangjai” és a „Regényes történelem” című műsoroknak is.


Vissza

A pályaműről

Családok, történetek - Élettörténetek az örökbefogadásról

Mindent köszönünk!

Az örökbefogadás témájához kapcsolódóan hirdetett szépirodalmi pályázatot a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, amelynek díjátadójáról a Kossuth Rádió „Családok, történetek” című műsorában hallhattunk riportot. Benkő Andrea szerkesztőt kérdeztük az adásról, amely a Média a Családért-díj januári jelöltje lett.
A NOE pályázatának témája – „Mindent köszönök! – élettörténetek az örökbefogadásról” – eleve passzolt a műsor filozófiájához, hiszen célja a családok középpontba állítása. A díjátadón készült riportban olyan apuka is megszólalt, aki párjával három gyereket fogadott örökbe. „Kollégáimmal arra törekszünk, hogy a mindennapok nehézségei mellett bemutassuk a nagycsaládos lét szépségeit, azokat a dolgokat, amiket sokan nem ismernek. Az örökbefogadás témája nekem is nagyon fontos. Egy kedves barátnőmnek két örökbefogadott gyereke is van. Láttam, mennyit küszködtek amiatt, mert nem jött össze nekik a baba. Hatalmas boldogságot jelentett számukra, amikor végre kezükbe foghatták az örökbefogadott kicsit, majd a másodikat is” – mondja Andrea.
A szerkesztőnek a Baptista Szeretetszolgálattal is volt munkakapcsolata, ami az elmúlt 20 évben barátivá alakult. „Az örökbefogadás témájára programjaikon keresztül is ráláttam, gyakran szembesültem kisgyerekek sorsával. Nem az anyuka és az apuka oldaláról, hanem a gyerekekéről. De említhetném a székesfehérvári Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesületet is, amelynek tagjai állami gondozottaknak segítenek. Az ő szerepük is nagyon fontos, például szétszakadt testvérpárokat hoznak össze. Testvértalálkozókat, testvértáborokat rendeznek nekik, hogy megismerhessék egymást. Rendszeresen járok a rendezvényeikre, és sokszor láttam családokat ily módon találkozni.

Volt például olyan héttagú testvércsokor, akik a szemem előtt találkoztak a legkisebb testvérükkel, akiről azelőtt nem is tudtak”

– meséli Andrea, majd hozzáteszi: ezek a helyzetek döbbenetesek, az ember agyába beleég a pillanat.
A szerkesztőnek a téma azért is fontos, mert első alapszakmája óvónő, a második pedig tanítónő. Kommunikációt csak ezt követően tanult, közben pedig tíz évig tanított.
A gyerekeket nagyon szereti, látja azt is, mennyire szükségük lenne jó családra. Fia 16 éves, rajta keresztül érzékeli, mennyire sok a szétszakított család, és hogy milyen sokan nem figyelnek oda a gyerekeikre. Ennek ellensúlyozását nagyon fontosnak tartja. Egyre több szülőtől hallja azt is, hogy csak nehezen vagy nem is tudnak természetes úton családot alapítani. Szeretné megmutatni nekik, hogy örökbefogadással is válhatnak teljes családdá.
/A győztes jelölttel Szabó Emese beszélgetett./