Bicsák Eszter

Jelölve: Március/ Médium: Kossuth Rádió: Családok történetek / Díjai: EMMI Különdíj - 2019

Bicsák Eszter Pécsett végzett magyar szakon, rádiós munkáját szintén a városban kezdte. A körzeti stúdióban riporter és telefonügyeletes, műsorvezető és hírszerkesztő is volt. Budapestre 2012 után került, amikor a vidéki stúdiók már nem működtek. A Kossuth Rádiónál szerkesztőségvezetőként, szerkesztőként, műsorvezetőként és riporterként is dolgozik.

 

 

 

 

 


Vissza

A pályaműről

"Családok, történetek"

Díj: EMMI Különdíj - 2019

Fontos témák csokorban

 

A védőnők szerepe a családban, a megfelelő óvoda és iskola kiválasztása, a pedagógusok munkájának fontossága, nem utolsósorban pedig a közös otthoni főzések öröme. Ezeket a témákat fűzték egybe a Kossuth Rádió „Családok, történetek” című műsorában. Az adás a Média a Családért-díj márciusi jelöltje, aminek apropójából Bicsák Eszter műsorvezetőt kérdeztük.

 

Eszter a „Családok, történetek” állandó hangja, műsorát a felelős szerkesztővel, Füredy Zsolttal indította el, de van két másik szerkesztőtársuk is. „Nem titkolt célunk, hogy olyan üzenetértékű történeteket tárjunk a hallgatók elé, amelyek mellett nap mint nap elmegyünk, pedig érdemes lenne mellettük megállni. Olyan történetek ezek, amelyek bárkivel megtörténhetnek, így mindenki tud azonosulni a szereplőikkel” – mondja Eszter. Az adásokhoz mindig olyan riportereket keresnek, akik nem hírszerűen számolnak be az eseményekről, hanem életszerűen. „Például gyakori, hogy egy sajtótájékoztató óvodafelújításról szól, vagy éppen a házasság hete indítókampányáról, mögöttük viszont számtalan emberi történet húzódik meg. Ezeket próbáljuk észrevenni, a műsorban is ezekre igyekszünk fókuszálni” – emeli ki a műsorvezető. Hozzáteszi, hogy a történeteket az adásokban egyfajta gondolatfüzérként összefűzik, nem önállóan tálalják. Így jobban el lehet gondolkodtatni a hallgatókat annál, mintha külön tennék eléjük a témákat.

A díjra jelölt adás indítógondolatát egy olyan négygyerekes anyuka története adta, aki volt csecsemőgondozóként gyerekaltatást vállal, hozzá pedig jól kapcsolódott a Védőnők a gyermekáldásért-díj átadója. A következő anyagok az óvoda- és iskolaválasztás témakörét mutatták be, zárásként pedig a családi közös főzések fontosságára hívták fel a figyelmet. Ebben az egri „Lángoskirály” volt segítségükre, aki közönségét speciális lángosokkal várja.

„Ezekben a témákban az volt a közös szál, hogy azt gondoljuk, mindegyikhez értünk, mindegyikben otthon vagyunk, pedig mindet tanulni kell. Azt is, hogy a gyereket hogyan altassuk úgy, hogy a családban nyugalom legyen, és a kicsinek is jó legyen. Nem beszélve a védőnőkről, akiknek munkája látszólag egyszerű, mindenkinek van róluk véleménye, ugyanakkor nem is tudjuk, hogy rendszerük miként működik. Ugyanilyen az iskola és óvoda is, ahol az óvónőket és a tanárokat is mindenki szívesen kritizálja, pedig közben rájuk bízzuk csemetéinket. Emiatt visszás helyzet áll elő, amely változna, ha a dolgokat megpróbálnánk az ő szemszögükből is nézni. A főzés is hasonló, mert ránézésre könnyed téma, viszont fontos szerepe van abban, hogy a családot összetartsa” – mondja Eszter. Hozzáteszi, hogy egészen más, amikor az anyuka fagyasztott pizzát süt, mint az, amikor a gyerekekkel közösen készíti a vasárnapi ebédet. A témák fontosságát a hallgatói visszajelzések is mutatták, az adás után rengeteg levelet kapott a stáb. Ráadásul nemcsak szülőktől, hanem védőnőktől is, akik megköszönték, hogy a műsorban külön gondoltak rájuk.