Bodó Mária

Jelölve: November / Médium: Duna TV / Díjai: Média a Családért-díj 2020 - FŐDÍJ

Bodó Mária szerkesztő-műsorvezetőként dolgozik az MTVA Vallási Főszerkesztőségénél, a Duna Televízió és a Kossuth Rádió számára is készít műsorokat. Az adás operatőre és rendezője Czétényi Csilla volt, aki maga is örökbefogadó édesanya.


Vissza

A pályaműről

Anyaméh gyümölcse jutalom

Díj: Média a Családért-díj 2020 - FŐDÍJ

Őszintén mindenről

 

A meddőség elfogadásától az örökbefogadásig vezető út nagyon nehéz, sokan nem is jutnak el odáig, hogy lemondjanak a saját gyerekről, és más megoldást keressenek. Nem ez történt Napsugárral és Barnabással, akik négy örökbefogadott gyereküket hatalmas szeretetben nevelik. A nagyhalászi családot a Duna Televízió Isten kezében című műsora mutatta be, az adás a Média a Családért-díj novemberi jelöltje lett. A témáról a szerkesztőt, Bodó Máriát kérdeztük.

 

Napsugár és Barnabás 13 éve házasodott össze, de a kezdetektől tudták: saját gyerekük csak nagyon kis eséllyel lehet. A fiatal pár hamar eldöntette, hogy az asszisztált eljárások helyett az örökbefogadást választja. Mária még tavaly decemberben ismerte meg Napsugárt, amikor a Kossuth Rádió baptista félórájában – Barnabás baptista lelkész – volt vele egy interjúja. „Karácsonyra készülődve beszélgettünk arról, hogy ő, mint örökbefogadó édesanya, miként éli meg, hogy a gyermek Isten ajándéka” – mondja Mária. A szerkesztő ekkor találkozott először Napsugárral, a beszélgetésük pedig annyira megindító volt, hogy egyből felmerült benne: jó lenne a családdal forgatni is. Barnabást és a gyerekeket később ismerte meg, egy idő után pedig rá is kérdezett: hogy fogadnák, ha egy tévéstáb menne a lakásukba? Az anyuka egyből nagyon nyitott volt, érezte, hogy történetük másoknak is erőt adhat.

 

A stábot a család is bizalommal fogadta, Czétényi Csilla operatőr és rendező kamerája két napig követhette életpillanataikat, beszélgetéseiket. Csilla maga is örökbefogadó édesanya, így meglátásaival, észrevételeivel sokat segített Máriának. „Mindig nehéz nagy nyilvánosság elé kiállni személyes történetekkel, de Napsugáréknak ez könnyen ment. Persze sokáig egyeztettünk, már az év elején megkerestem őket, végül augusztusban tudtunk lemenni hozzájuk forgatni” – emlékszik vissza Mária.

 

A szerkesztőt megragadta, hogy a házaspár milyen nyíltan és őszintén beszélt az örökbefogadás kérdésköréről, a meddőséggel való szembenézésről. Elmondták a kérdéseiket, kételyeiket, problémáikat és nehézségeiket is, de mindenről rendkívül pozitívan, életigenlően nyilatkoztak. „Ők ezt a kérdést a hit felől közelítik meg. De nem csak az örökbefogadás, a gyerekvállalás vagy a család esetében teszik ezt, hanem az egész életükben ez az elsődleges: mindent a hit felől, Isten felől néznek. Egyszerűen árad belőlük a szeretet” – emeli ki Mária. A házaspár még az örökbefogadás azon részeiről is nyíltan beszélt, amelyeket mások tabuként kezelnek. Ilyen volt például a származás kérdése, hogy miként is kezelték és kezelik gyermekeik roma származását. Vagy hogy bár a műsor időkeretébe nem fért bele, de a forgatás során szó esett a szülőanyákkal való kapcsolatról is, Napsugár róluk is nagyon őszintén beszélt.

 

/Bodó Máriával Szabó Emese beszélgetett/