Bozsoki Valéria

Jelölve: Március / Médium: Magyar Szó

Bozsoki Valéria okleveles magyartanár, fordító és okleveles teológus, négy éve újságíró a Magyar Szó újvidéki szerkesztőségében. Pályafutásának első 10 évében újságíró-riporter volt a Jó Pajtás gyermek hetilapnál, majd 23 évet töltött újságíró-lektorként és fordítóként a Hitélet családi magazinnál. Az utóbbinak ma is munkatársa. Önkéntes munka keretében többek között idősek és mentálisan sérültek lelki gondozásával foglalkozott.


Vissza

A pályaműről

Döntés, elköteleződés, hűség

Döntés és elkötelezettség

 

Miért van egyre kevesebb házasság? Kinek kell a házasság? A férfinak, a nőnek? És ki dönt erről? – ezeket a kérdéseket tette föl a cikkében Bozsoki Valéria. Az újvidéki Magyar Szóban megjelent írás a külhoni Média a Családért-díj márciusi jelöltje lett.

A házasság világnapja alkalmából készült Valéria cikke, aki sokat gondolkodott azon, hogyan fogja meg a témát úgy, hogy annak kicsengése pozitív legyen, azoknak is szólhasson, akik házasságban élnek, és azokhoz, akik nem. Hogy ne bántsa meg azokat sem, akik az azonos neműek házasságában is hisznek, és azokat sem, akik a házasságot egyáltalán nem tartják fontosnak. Mindenre viszont így sem figyelhetett. „Már elkészült az anyag, amikor rájöttem, hogy azokról nem írtam, akik egyedül élnek, és ugyan keresik, de nem találják párjukat, emiatt pedig el vannak keseredve. Pedig ők is sokan vannak” – mondja Valéria. Cikkéből kiderül, hogy a nők Szerbiában átlagosan 31 éves korukban, míg a férfiak 34 évesen kötnek házasságot. A szülő nők életkora növekvő tendenciát mutat az utóbbi években, 2017-ben az anyák átlagéletkora 29,8 év volt.

A szerző gyakran foglalkozik a család, a házasság és a gyermekvállalás témájával. A Magyar Szónál külön rovata is volt, az Örömhír, amiben különösen gyakran jelentek meg ilyen írásai. Nemrég László Judittal, az Újvidéki Színház színművészével is készített interjút, akinél rákérdezett arra, gondol-e már a házasságra, el tudja-e képzelni, hogy családja lesz. „Elmondta, hogy eleinte ennek gondolatát teljesen elvetette, nem is tudta volna elképzelni, hogy valaha megházasodjon. Viszont mostanában ő is elkezdett ezen gondolkodni, vágyik arra a biztonságra, amit a házasság ad, az, hogy valaki hazavárja, és ő is valakit hazavárjon” – mondja Valéria. A szerző szerint ilyen kérdéseket azoknak is föl kell tenni, akik még nem kötelezték el magukat.

 

/Bozsoki Valériával Szabó Emese beszélgetett a győztes írásról/