D. Balázs Ildikó

Jelölve: Június/ Médium: Székelyhon / Díjai: Külhoni Média a Családért-díj 2020, megosztva Gruik Zsuzsával

Balázs Ildikó 27 éve dolgozik újságíróként. Pályáját Bukarestben kezdte az országos hírügynökségnél, onnan tért vissza Székelyföldre, költözött Csíkszeredába. A városban éveken keresztül rádiózott, majd kipróbálta magát televíziós tudósítások, dokumentumfilmek narrátoraként is. Igazi szerelme az írott sajtó, közel 20 éve csak azzal foglalkozik. A Liget csapatának második gyereke születése után lett tagja, de a lapcsaládnak már az indulás óta munkatársa.


Vissza

A pályaműről

Gyermek a pályán, szülő a lelátón

Díj: Külhoni Média a Családért-díj 2020, megosztva Gruik Zsuzsával

Nem a hangerő a lényeg

 

Vajon jó a lelátó mellett kiabálni? Az edzőt bírálni? Elmenni minden sporteseményre, amire csak lehet? Minden szülő számára komoly kérdések ezek, függetlenül attól, hogy gyereke focizik, hokizik, úszik vagy éppen teniszezik. Ezt a témát járta körbe cikkében D. Balázs Ildikó, akinek Ligetben megjelent írása a külhoni Média a Családért-díj júniusi jelöltje lett.

 

Minden szülő szeretné, ha gyereke sportolna, sokaknak pedig a kelleténél konkrétabb elképzelései vannak arról is, hogy mit, mikor és hogyan. Mindeközben a kicsiknek koránt sem használ, ha édesanyjuk vagy édesapjuk rájuk erőlteti akaratát. Ezt a kérdést is érintette az a sportpszichológus, akinek a karantén miatt online térbe szorult előadására Ildikó felfigyelt. Egyrészt újságíróként tartotta érdekesnek, mert Csíkszeredában a gyerekeknek nagyon sok lehetősége van a sportolásra, másrészt szülőként, mert gyerekei is sportolnak. A mozgás nem hiányozhat a család életéből.

„Fontosnak tartom, hogy a szülők hagyják gyereküket érvényesülni, mutassanak neki több lehetőséget, és engedjék, hogy maga válasszon. Mi is erre törekszünk, és igyekszünk mellettük lenni, de az edzőt nem zavarni. Figyelünk arra is, hogy ne erőltessünk semmit. Persze ez nehéz, hiszen mindenki azt szeretné, hogy gyereke ügyesebb legyen, a sport terén is kiváló teljesítményt nyújtson. Ugyanakkor az erőltetéssel a szülő könnyen meg is utáltathat egy-egy sportágat a gyerekével, sőt általában a sportolást is” – emeli ki a szerző. Hozzáteszi, hogy nyolcéves lánya síelni jár, úszik és lovas íjászkodik.

Csíkszereda sport szempontjából azért is érdekes, mert a városban nagy hagyománya van a hokinak, kis túlzással azt mondhatjuk, először mindenki hokizik, aztán csinál mást. A hoki mellett nagyon népszerű a foci, és mivel néhány éve uszoda is épült a városban, az úszás is egyre vonzóbb. Viszont legyen szó akármilyen sportágról, a szülőknek mindig tudatosnak kell lenniük „Fontos erről beszélni, elmondani, hogy mire figyeljenek, hogyan viselkedjenek. Lehet ugyanis, hogy sokszor nincsenek is tudatában, mennyire káros hatása lehet egy-egy elejtett mondatnak gyerekük fejlődésére. Fontos az is, hogy a szülő ne saját álmát, saját vágyát erőltesse gyerekére. De ez persze nem csak a sportra vonatkozik” – mondja Ildikó. A szerző fontosnak tartja azt is, hogy a szülők bízzanak gyerekükben, figyeljenek rá és támogassák, mint sportolót. Viszont mindezzel ne legyenek az edzők terhére.

 

A győztes jelölttel Szabó Emese beszélgetett.