Dömötör Ágnes

Jelölve: Június / Médium: Gyereklélek

Dömötör Ágnes sokáig dolgozott az Origónál kulturális újságíróként, gyerekei születése után váltott a családi témák felé. A Gyereklélek magazinnál két és fél éve dolgozik.


Vissza

A pályaműről

Könnyek árja

Ha a kisbaba sír, édesanyja megvigasztalja, de ha ötévesen hisztizik, már kiborul miatta. Ahhoz, hogy az ilyen helyzetek elkerülhetőek legyenek, a kicsiknek az érzelemszabályozást tanítani kell, ami nem egyszerű. Ezt a témát járta körbe a Gyereklélek magazin hasábjain Dömötör Ágnes, akinek cikke a Média a Családért-díj júniusi jelöltje lett.

 

Ágnes saját történettel kezdi cikkét, elmesélve, mit tanácsolt neki sógornője, amikor egyik lánya bőgve szaladt hozzá egy kis apróság miatt. „Az ikerlányaim bőségesen adnak témát a cikkeimhez. Heves érzelmeik és indulatkitöréseik sok nehéz helyzetet okoztak nálunk, de azt hiszem, ez tipikus probléma sok más családban is. Nem véletlen, hogy az érzelem- és indulatszabályozás témájára a magazin indulása óta többször visszatértünk, más és más irányból megközelítve” – mondja.

Már a legelső számuk is foglalkozott a hisztivel, a mostani írás pedig a sírás stresszlevezető szerepét mutatja be. A következő számban arról lesz szó, hogyan lehet a gyerekeket megtanítani arra, hogy a dühüket elviselhető mederben tartsák. „Ezekről azért fontos beszélni, mert a mi generációnknak nagyon nehéz dolga van szülőként. A világ sokat változott az elmúlt 50-70 évben, a fejünkben viszont olyan régi mondatok élnek, amiket mi hallottunk gyerekként, és amikről bebizonyosodott, hogy nem feltétlenül segítettek nekünk boldogabb vagy sikeresebb felnőtté válni. Az új tapasztalatok és a régi mondatok egy konfliktusos nevelési helyzetben harcba kezdenek a fejünkben, mi pedig nem tudjuk, hogyan reagáljunk” – érzékelteti a helyzet nehézségét Ágnes.

A mai szülőknek szerinte azért van nehéz dolguk, mert a nevelésben paradigmaváltás történt, a tekintélyelvű modellt egy teljesen új váltotta fel, amiben még nem ismerjük ki magunkat. Nem találjuk az egyensúlyt, hogyan legyünk megértőek, szelídek, támogatók a gyerekeinkkel úgy, hogy ők közben ne kanászodjanak el. A helyzetet az sem könnyíti, hogy szétestek a hagyományos kisközösségek, és ezek nélkül a nukleáris családokban az anyukákra hatalmas teher hárul. „Amióta a Gyereklélek magazinnál dolgozom, rengeteg gyerekpszichológussal, családterapeutával, egyéb szakemberrel beszéltem, és rengeteget tanultam tőlük, amiért nagyon hálás vagyok. Minden szülőt biztatok, hogy ha azt érzi, megbomlott az egyensúly a családjukban, bátran kérjen segítséget szakemberektől, nem ciki. Más országokban már elterjedt, hogy szülői csoportokban, workshopokban lehet tanulni arról, hogyan oldhatjuk meg a vitás helyzeteket. Nálunk ez még nem divat, de jó, hogy egyre több szülő áll tudatosabban a szülői szerephez, olvas róla, vagy keresi, hogyan lehetne megoldani a visszatérő problémákat.”

 

A győztes jelölttel Szabó Emese beszélgetett.