Erhardt Ágoston

Jelölve: December / Médium: Duna TV

Erhardt Ágoston az MTVA vezető szerkesztője, riportere, forgatókönyvírója. Tizennyolc éve televíziózik, már az egyetem alatt elkezdett a Duna Televíziónál dolgozni, az utóbbi néhány évben sok közmédiás portréműsor készítésében közreműködött. Ilyen az Új nemzedék és az Isten kezében című sorozat, aminek felelős szerkesztője is. Emellett felelős szerkesztője külhoni műsoroknak is.


Vissza

A pályaműről

Gyermekáldásra várva

„Vártuk őt”

 

Kata és Lajos kilenc évet várt, hogy babájuk megfoganhasson, kisfiúk, Simon most ötéves. Cikluskövetési módszer alkalmaztak, rendezték azokat az egészségügyi problémákat, amelyek a kicsi érkezésének útjában álltak. Történetüket a Duna TV Új Nemzedék című műsora mutatta be, az adás a Média a Családért-díj decemberi jelöltje lett. A párral Erhardt Ágoston beszélgetett, a témáról őt kérdeztük.

 

A meddőség problémakörével rengeteg gyerekre vágyó pár küzd, ennek kezelésében szerettek volna új színt, új lehetőséget bemutatni Ágostonék. „Az első lehetőség, ami szóba kerül, nagyon gyakran a lombikprogram, pedig elérhetők más megoldások is, például a NaPro. Persze nincsenek bennem előételek azok iránt, akik a lombikot választják, de a lehetőségeket jó ismerni, bemutatni” – mondja a riporter. Kata és Lajos örömmel vállalta a felkérést, őszintén beszéltek a kilencéves várakozás nehézségeiről, kihívásairól.

A pár három évvel a házasságkötés után kezdett aggódni amiatt, hogy miért nem érkezik a gyerekáldás, ekkor kezdték keresni az okokat, lehetőségeket. Kata és Lajos hisz abban, hogy a gyerek egy csodás ajándék istentől, de azt vallják: ettől emberként még tehetnek valamit azért, hogy ez az ajándék eljöhessen. Tehát fontosnak tartották a hitet, de azt is, hogy egészségügyi szempontból is minden rendben legyen. Ugyan útjuk elején fölkerestek több lombikközpontot is, de az asszisztált reprodukciós eljárásokat végül elvetették, lelkükhöz nem állt közel az a megoldás. A siker érdekében mindketten végigcsináltak sok kivizsgálást, föltártak minden okot, ami akadályozhatta a gyerekvállalást, Kata műtéten is átesett. Mentálisan és fizikálisan szükség volt a gyógyulásukra, amely elengedhetetlen volt ahhoz, hogy gyermekük meg tudjon foganni.

A pár küzdelmes, de reménnyel teli éveken volt túl, Simon érkezését ennek jutalmaként fogadták. Már korábban megfogadták, hogy ha megadatik nekik, hogy gyerekük szülessen, akkor annak történetét szeretnék megosztani másokkal. Szép, tanulságokkal teli útnak érzik kisfiuk érkezését. A műsorban meséltek a várakozás mélypontjairól, arról, mennyire hálásak voltak azért, hogy egyszerre ketten soha nem voltak lent, felváltva jöttek a könnyebbségek és a nehézségek. Így ha egyikük picit elcsüggedt, a másik vissza tudta húzni, és fordítva. „A küzdelemhez hitük rendkívül nagy erőt adott. Kettejük szövetsége olyan erős, hogy kapcsolatukban nem történt törés” – emeli ki Ágoston. A család mindenben támogatta a házaspárt, végig mellettük voltak. A segítség ilyen helyzetekben nagyon fontos, mert a meddőséggel küzdő párok az egészségügy útvesztőlében nagyon el vannak veszve. Kata emiatt döntött úgy, hogy szeretné támogatni a hasonló problémával küzdő pároknak, ezért maga is elvégezte az egyik cikluskövetési módszer oktatóképzését.

 

/Erhardt Ágostonnal Szabó Emese beszélgetett./