Gereöffy Andrea

Jelölve: Február / Médium: Nőileg

Végzettségét tekintve szociológus. Budapest, Brüsszel, Strasbourg, Luxembourg is otthona volt egy ideig, leginkább munkahelye miatt. Egy évtizedet dolgozott az Európai Bizottság berkeiben kommunikációs munkatársként. Erdélybe az anyaság hozta vissza, két kicsi gyerekét nevelgeti. Ott talált rá régi szerelme is, az újságírás. 


Vissza

A pályaműről

120 centről a világ

120 centiről a világ 

 

A sepsiszentgyörgyi Cârsteanu-Dombi Márta tavalyelőtt szenvedett súlyos balesetet, kislánya akkor másfél éves volt. Az asszony azóta megtanulta, hogyan lehet kerekesszékben is életvidám valaki, aki mindig is az volt. Vele beszélgetett Gereöffy Andrea, akinek cikke a Székelyudvarhelyen készülő Nőilegben jelent meg, és a külhoni Média a Családért-díj februári jelöltje lett.  

 

Márta menedzserként dolgozik Münchenben, és boldog házasságban él, pedig élete alaposan megváltozott tavalyelőtt szeptemberben, amikor súlyos balesetet szenvedett. Amikor a műtét után felébredt, férje volt mellette, ő mondta el neki, mi történt vele. Az asszony komoly operáción esett át, mindenki nagyon aggódott érte. A kórházban töltött hat és fél hónap alatt rengeteget gondolkodott, az interjúban erről is mesél Andreának. Elmondta, hogyan gondolta végig, sérülése mit is jelent. Például, hogy nem fog belelátni a fazékba, amikor főz, tehát kell egy olyan tükör, amivel látja, odaég-e a hagyma. Az ilyen jellegű változásokra utal a cikk címe is: 120 centiről a világ. 

 

Márta a kórházban napi több órát töltött azzal, hogy gondolatait rendezgesse, megoldásokat keressen. Arra nem is akart gondolni, hogy mit nem tud megtenni, mert az nem vitte volna előre. Ha rossz gondolatok törtek rá, inkább hasra fordult, és elkezdett kicsit dobolni, mert az segíti a törzsizmok erősítését. Ha pedig a törzsizmai erősek, nem esik ki a székből, és kislányát könnyebben fel tudja emelni. Ma már mindent megold, kislányát egy kerekesszékre illeszthető eszközzel bölcsibe is el tudja vinni az ölében.