Halász Sári

Jelölve: November / Médium: 24.hu

Az írást az ihlette, hogy egy tengerentúli szabálymódosítás miatt könnyebb és jövedelmezőbb lesz a gyerekpornó gyártása és terjesztése világszerte. Bár a döntés más kontinensen történt, hatása Európába is begyűrűzik. A pornóipar tevékenységével, általában a szexkeres­kede­lemmel és a szexiparral régóta foglalkozik Halász Sári, elsősorban azért, mert egyéni tanácsadóként dolgozik szexuális erőszak áldozataival.


Vissza

A pályaműről

Megint szabadabb a vásár: gyerekpornót tessék!

Az igen beszédes, „Megint szabadabb a vásár: gyerekpornót tessék!” címet viseli Halász Sári 24.hu-n megjelent cikke, amely a Média a Családért-díj novemberi jelöltje lett. Az írást az ihlette, hogy egy tengerentúli szabálymódosítás miatt könnyebb és jövedelmezőbb lesz a gyerekpornó gyártása és terjesztése világszerte. Bár a döntés más kontinensen történt, hatása Európába is begyűrűzik.

 

A pornóipar tevékenységével, általában a szexkeres­kede­lemmel és a szexiparral régóta foglalkozik Halász Sári, elsősorban azért, mert egyéni tanácsadóként dolgozik szexuális erőszak áldozataival. „Azt látom, hogy szenvedésük nem a lelkükben születik, nem valamiféle mentális betegség következménye. Egyszerűen az erőszak van rájuk hatással, az traumatizálja őket. Tudom azt is, hogy az emberek nem erőszak elkövetőjeként vagy áldozataként születnek, hanem a társadalom berendezkedése teszi őket azzá. Például az iparosodott pornó által” – mondja Sári, aki a témáról rengeteget olvas és sokat kutat. Szeretné megérteni, hogyan enyhítheti az érintettek szenvedését. Az általa feldolgozott hír amerikai, cikkével pedig egy ottani fejleményre reagál, a probléma Magyarországon ugyanúgy jelen van. „A fiúk 16 éves korukra már szinte kivétel nélkül pornófogyasztók. Ez pedig nem azért van, mert vannak jó gyerekek és rossz gyerekek, az utóbbiak pedig néznek pornót, míg az előbbiek nem, hanem azért, mert a pornóiparnak olyan a stratégiája, hogy mindenkihez eljut. Eleve komoly probléma, hogy amikor egy gyerek elkezd érdeklődni a szexualitás iránt, akkor kevés olyan megfelelő hely van, ahol erre a tudásra szert tehet. Ha pedig beírja a keresőbe a szex kifejezést, akkor máris három kattintásra van a brutális, nőket megalázó és büntető szexuális erőszaktól. A pornó bele van ágyazva gyerekeknek szóló tartalmakba, számítógépes játékok környékén is felbukkan, felugró ablakként mindenhol jelen van. A YouTube-on például nagy mennyigésben botlani ilyesmibe akkor, ha lányok az »Én kicsi pónim«-ra keresnek. A kislányoknak szóló sorozatnak ugyanis pornóverziója is van. Mindebből következik, hogy a gyerekek okostelefonnal, tablettel vagy laptoppal pillanatok alatt eljutnak ilyen tartalmakhoz.”

Sári kiemeli: ahhoz, hogy mindezt átlássuk és próbáljuk enyhíteni, ismerni kell a pornóipar tevékenységét, csak így tudhatjuk, mivel állunk szemben – az pedig nem várható el, hogy a családok ezt maguk oldják meg, hogy ők álljanak szemben a nagyvállalatokkal. A pornóipar ugyanis 100 milliárd dolláros ipar, nem tudnak ellene anyák és apák egyedül fellépni.