Ivanova Daniela

Jelölve: Szeptember / Médium: csalad.hu

Ivanova Daniela egy éve dolgozik a Csalad.hu-nál, előtte három évig a She.hu-nál volt újságíró. Pataki Zitával készült riportja a második ilyen jellegű anyaga, úgy érzi, ez a vonal áll legközelebb a szívéhez.


Vissza

A pályaműről

Pataki Zita: „Egy ilyen próbatételt is túl tud élni egy szeretetteljes házasság”

Nem cél, hanem gyümölcs

 

Pataki Zita már 22 éve képernyős, életébe viszont csak az Utolsó lombik vlogsorozatával engedett betekintést. Sokan gondolták, hogy a videós blog epizódjait csak akkor teszik közzé, ha a lombikprogram sikerrel zárul, de ők reális képet akartak mutatni történetükről. A műsorvezetővel Ivanova Daniela beszélgetett, cikke, amely a Csalad.hu felületén jelent meg, a Média a Családért-díj szeptemberi jelölje lett.

 

Kilenc sikertelen lombik után engedte el gyerekáldással kapcsolatos álmát Zita és férje, de még ha a sajátról le is mondtak, másoknak szeretnének segíteni. A pár emiatt hozott létre egy olyan alapítványt, amely a tudatos termékenységre próbálja felhívni a figyelmet. Arra, hogy soha nincs tökéletes pillanat, viszont 35 év felett már rohamosan csökkennek a teherbeesés esélyei.

„Pataki Zita munkásságát ismerem, követtem a vlogját is. A lombikprogramos dokumentumsorozat nagyon megragadott, örülök neki, hogy ez a téma egyre nagyobb teret kap. A meddőségről, a problémák megelőzésének lehetőségeiről szerettem volna beszélgetni vele, amit ő szívesen vett, tudtunk személyesen is találkozni” – mondja Daniela. Interjúalanyához hasonlóan ő is komoly gondnak látja, hogy a nők sok esetben nem fordulnak időben orvoshoz, nincsenek tisztában azzal, hogy a szűrővizsgálatoknak milyen fontos szerepe lenne. Pedig elengedhetetlen lenne időben lépni annak érdekében, hogy a meddőséget meg lehessen előzni, hogy senki ne kerüljön olyan lehetetlen helyzetbe, mint Zita és férje.

„Erről a témáról ma már könnyebb beszélni, kevésbé számít tabunak, mint néhány évvel ezelőtt. Viszont sokan mégsem teszik ezt, emiatt is tartom jó ötletnek Zitáék kezdeményezését. Mert fontos a fiatalokhoz eljuttatni azt az üzenetet, hogy ha szeretnének gyereket, ne odázzák el az egészségügyi problémák kivizsgáltatást, vágjanak bele időben a gyerekvállalásba. Főleg mert ma már jellemzően később vállalnak gyereket a nők, amikor már eleve kisebbek az esélyek” – emeli ki a szerző.

Daniela fontosnak tartja azt is, amit interjúalanya is külön kiemel: hogy a gyerek ne cél legyen, hanem gyümölcs. Egyrészt mert a nem közös akaratból, hanem kényszeresen vállalt lombikprogramos tortúra árthat is egy kapcsolatnak, másrészt mert sok esetben előfordul, hogy egy nem jól működő párkapcsolatot vagy házasságot akarnak megmenteni gyerekvállalással. Viszont a gyerek nem lehet mentőöv: az a jó, ha a szerelemnek és a szeretetnek, az egész kapcsolatnak a gyümölcse. Lombikprogramot is csak ennek tükrében szabad vállalni, ha pedig a gyerekvállalást az sem teszi lehetővé, el kell engedni ezt a vágyat. Ez egy szeretetteljes kapcsolatra nincs rossz hatással: Zita is úgy érezte, hogy ez a nehéz időszak még jobban összekovácsolta férjével, kapcsolatuk csak erősebb lett.

 

/Az interjút Szabó Emese készítette/