Kállai G. Nikoletta

Jelölve: Július / Médium: Magyar Szó / Díjai: Külhoni Média a Családért-díj 2021 Közönségdíj

Kállai G. Nikoletta az Újvidéki Egyetem média tanszékén tanult újságírást, az alapképzést 2016-ban fejezte be. Belevágott a mesterképzésbe, de zentai tudósítóként egyből elkezdett dolgozni a szabadkai székhelyű Pannon RTV-nek is. A televíziótól idén tavasszal jött el, akkor ment át a Magyar Szó zentai szerkesztőségébe, ahol írni kezdett. A Média a Családért-díjra jelölt interjúja az egyik első nagyobb anyaga volt.

 


Vissza

A pályaműről

Folyamatosan frissíteni kell az „adatbázist"!

Díj: Külhoni Média a Családért-díj 2021 Közönségdíj

Három gyerek sem akadály

 

Sokan legyintenek a gondolatra, hogy szülőként diplomát vagy újabb végzettséget szerezzenek, pedig ez nem lehetetlen. Erdődi Csongor például 37 évesen, három gyerek büszke édesapjaként lett egyetemi hallgató. A vajdasági fiatalember történetét Kállai G. Nikoletta mutatta be a Magyar Szó felületén, írása a Média a Családért-díj júliusi külhoni jelöltje lett.

 

A topolyai család történetét főszerkesztője ajánlotta Niki figyelmébe, meglátása szerint azért, mert már ismeri annyira, hogy tudja: közel érzi magához az ilyen témákat. „Csongor külföldön dolgozott, de hazatért Szerbiába, megpróbált otthon boldogulni. Történeten keresztül szerettem volna megmutatni, hogy nálunk, a Vajdaságban is lehet sikereket elérni, nem kell feltétlen Németországba, vagy még annál is távolabb menni. Persze biztos, hogy kint más a fizetés, mint Szerbiában, de aki akar, az itthon is boldogulhat” – mondja a szerző.

Csongor 2002-ben fejezte be a középiskolát, dolgozni kezdett, majd 13 év szünetet után ismét beült az iskolapadba, azóta is folyamatosan tanul. Mesterdiplomáját tavaly nyáron szerezte meg az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karának Közlekedési szakán, most doktori tanulmányokat folytat. Mindeközben fia 14 éves, két kislánya 9 és 6 éves. Felesége a továbbtanulás ötletét az első pillanattól kezdve jónak tartotta, de kicsit meg is ijedt. Nem tudta ugyanis, hogy férjének a munka és a tanulás mellett mennyire jut ideje a családi életre. A nehézségeket úgy oldották meg, hogy Csongor dolgozóasztala, ahol tanul, a ház egy igen nyüzsgő részére került. Ennek célja az volt, hogy a gyerekek ne érezzék azt, hogy el vannak tőle szigetelve. A fiatalember ezzel a módszerrel hozzászoktatta magát a nyomás alatti munkavégzéshez is, ma már képes zene, tévé, gyereksírás, sőt ordibálás mellett is tanulni.

„Csongor példája motiválhatja azokat, akik gyerekek mellett a tanulás lehetőségén gondolkodnak. Az én helyzetem is ilyen, hiszen már családanya vagyok – kisfiam két és fél éves –, de a mesterdiplomám még lóg a levegőben. Viszont mi inkább azt halljuk, hogy ilyenkor a tanulmányokat már úgysem tudjuk befejezni, nem lesz rá időnk. Csongor megmutatta ennek ellenkezőjét, hogy lehet egyetemre járni fix munka és három gyerek mellett is. Ő ráadásul nem csak az alapképzést végezte el” – emeli ki Niki.

Az anyukák valamivel nehezebb helyzetben vannak, mert a gyerekkel kapcsolatos teendők nagyobb része rájuk hárul, de ha a férj és a család támogató, nekik is lehetőségük nyílhat tanulmányokat folytatni. „Én is ebben a helyzetben vagyok, a család a férjem és a saját oldalamról is segítene, és abban is biztos vagyok, hogy a férjem is mindenben mellettem állna, ha egyszercsak bejelenteném: befejezem a mesterképzést. Segítene minden téren, legyen az akár a gyerekkel kapcsolatos, akár az otthoni teendőkkel” – mondja a szerző. Niki tudja, hogy ebben a törekvésben a munkahelye is támogatná.

 

/Szabó Emese/