Kiss Péter

Jelölve: Május / Médium: Magyar Kurír

Kiss Péter a Magyar Kurír katolikus hírportál újságírója.


Vissza

A pályaműről

Szent József és a mai apák – Interjú Asztalosné Elekes Szende pszichológussal

Apák akkor és most

 

A gyerekek egészséges fejlődéséhez kezdettől fogva szükség van arra, hogy a nevelésből az apa is kivegye a részét, de sokan erre még mindig képtelenek. Ennek kapcsán készített interjút a mai apák helyzetéről és Szent Józsefnek Jézus életében betöltött szerepéről Kiss Péter. A Magyar Kurír katolikus hírportálon megjelent cikk a Média a Családért-díj májusi jelöltje lett.

 

A cikk szerzője már régóta ismerte interjúalanyát, Asztalosné Elekes Szende pszichológust, közös szerzői a Repülni tanulunk – Beszélgetések a felnőtté válásról című kötetnek. A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanára és Péter között remek munkakapcsolat alakult ki. Szende gondolatai nagyon korszerűek; érzékeny, nyitott korunk problémáira. A mai apák szerepe fontos témája. Szeretné Józsefet „rehabilitálni”, mivel méltánytalanul elhanyagolt alakja az Újszövetségnek. A születéstörténetet leszámítva csak elvétve esik róla szó, ami összecseng azzal, hogy ma úgymond apátlan világban élünk.

 

„Szokták mondani, hogy korunk a férfiatlanítás kora. Konkrét családokról tudok, ahol a férfiak úgymond »be vannak törve«, ahol már egyáltalán nincs meg a sok évszázadon keresztül megkérdőjelezhetetlennek tűnt férfiszerep, ami sokáig megnyomorította a nőket. A korábbi, receptszerű férfiminták mára eltűntek, a nők pedig előretörtek; sok szempontból, például iskolázottságban le is körözték a férfiakat. A férfi helye, családbeli szerepe körül emiatt forrongás van.” Az interjúban megszólaló pszichológus szerint míg bizonyos körökben már nagyrészt egyértelmű a házastársak közötti egyenlőség, és az, hogy az otthoni terheket meg kell osztani, a férfijogú gondolkodás a társadalom nagy részében még erősen tartja magát. Sokak fejében sajnos a szép keresztény család ideálképe sem egyeztethető össze a nemek közti egyenlőséggel. Pedig a családfő sok esetben nem is a férfi, és ezzel, ha mindkét félnek megfelel, a család pedig jól működik, nincs semmi gond. „Gyakori, hogy egy férj, aki tisztességesen elvégzi a munkáját, áldozatokat vállal a családjáért, és hazaadja a pénzét, nem szeretne a csekkbefizetéssel, iskolapénzzel és egyéb apróságokkal foglalkozni. Ha ez így a feleség számára elfogadható, akkor nem kell »hatalmi kérdést« csinálni a dologból. De nem kifogásolható az sem, ha az apa a megszokottnál jobban kiveszi a részét az otthoni teendőkből, az anya számára pedig ugyanolyan fontos a munkája, mint a férjének, és nem a házimunkára koncentrál.” Az egyensúlyt minden pár csak maga találhatja meg: a rugalmasság és a szüntelen kompromisszumkeresés fontosságát Szende szereti minden interjúban hangsúlyozni – foglalja össze Kiss Péter.

 

/Kiss Péterrel Szabó Emese beszélgetett/