Péter Beáta

Jelölve: Szeptember / Médium: liget.ro / Díjai: Külhoni Média a Családért-díj, Közönségdíj

1982-ben születtem Csíkszeredában. Tanulmányaimat az Ady Endre Általános Iskolában, a Márton Áron Főgimnáziumban, majd a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi tanszékének teatrológia szakán végeztem, 2015 és 2017 között pedig a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem drámaíró mesteri szakának diákja voltam.

A kétezres évek elején dolgoztam a csíkszeredai Mix Fm, valamint az Uniplus Rádióban mint szerkesztő, riporter, műsorvezető. 2005 és 2008 között a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban, majd az Udvarhely Táncműhelynél voltam dramaturg és művészeti titkár.  2010-től a Csíki Hírlap és a Székelyhon portál újságírója, a Művelődés, Magazin és Egészségünkre rovatok szerzője és szerkesztője voltam, közöltem az Erdélyi Naplóban és a Krónikában. 2016-tól a Nőileg magazin hasábjain is jelentek meg írásaim, valamint publikáltam a Székelyföld kulturális folyóiratban, a Helikon kulturális folyóiratban, a Játéktér színházi folyóiratban.  2015-től indítottam el a Karcolások elnevezésű blogomat, ahol tárcákat, egyperceseket közlök.
Jelenleg az Erdélyi Médiatér Egyesület médiaportfóliójához tartozó Liget portál újságírójaként, a Székelyhon hírportál és a Székelyhon napilap kiadványainak munkatársaként, valamint az erdélyi Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális folyóirat szerkesztőjeként dolgozom.

Ezek a felületek lehetőséget nyújtanak számomra akár az ismert személyek, akár az egyszerű, falusi emberek időtálló bölcsességeinek, a kultúra valamely területén működők értékteremtő tevékenységeinek a bemutatására, a jelenkori, vagy éppen régmúlt eseményeknek a nagyközönséghez való eljuttatására.  A különböző kulturális és családi rendezvények népszerűsítésére, az egyházközségeket, színjátszókat, néptánccsoportokat, múzeumi kiállításokat, vagy éppen közbirtokosságokat bemutató sorozatok közlésére. Külön öröm, szakmai elégtétel és megtiszteltetés számomra, amikor valaki a bizalmába fogad, hogy elmesélje élete történetét – mint ahogy azt az Ádám család tagjai is tették.


Vissza

A pályaműről

Naponta megélni a népi kultúrát: az Ádám család

Díj: Külhoni Média a Családért-díj, Közönségdíj

Külön-külön jól ismerjük őket, bizonyára sokan találkoztak már Gyula képeivel albumokban, kiállításokon, Katalin tánclépéseivel és két lányuk dalával, muzsikájával táborokban és fesztiválokon is. Ezúttal közösen vallottak magukról.

 

Tovább a teljes cikkhez >>>