Raj-Czefernek Léna

Jelölve: Április / Médium: Családháló

Raj-Czefernek Léna magyar-angol szakon végzett, 2007 óta újságíró. A vasarnap.hu lapcsalád tagjaként megjelenő Családháló vezető szerkesztője, 2 kisgyerek édesanyja.


Vissza

A pályaműről

A pornóipar fogyasztóvá szeretné nevelni gyermekeinket! I.

A győztes jelölttel Szabó Emese beszélgetett: 


Felvértezni a kicsiket

 

A gyerekek lelki fejlődésére komoly veszélyt jelent, ha idő előtt találkoznak a pornó műfajával. A szülők – ha ezt megakadályozni nem is feltétlenül tudják – sokat tehetnek azért, hogy felvértezzék vele szemben a gyerekeiket. Raj-Czefernek Léna ezt a témát járta körül a Családhálón megjelent cikkével, amely a Média a Családért-díj áprilisi jelöltje lett.

 

A szülők sokszor a szexuális felvilágosítást is halogatják, azzal pedig pláne nincsenek tisztában, hogy gyerekük mennyire hamar, mennyire könnyen találkozhat felnőtt tartalmakkal. A pornó ettől függetlenül jelen van, kommunikáció híján pedig felkészületlenül éri a kamaszokat, vagy akár a kisebb gyerekeket is. „Hiába van köztünk, hiába ömlik ránk a reklámokból a szexualitás, még ma is tabu a téma. Hallgatunk róla, még nem nyílt ki az a kapu, amin keresztül szülő és gyerek őszintén tudna beszélni erről a kérdéskörről. Azt gondoljuk, majd az iskolák, egyéb intézmények elintézik ezt helyettünk” – mondja Léna. Viszont, ha a pornó térnyerését nézzük, látnunk kell, hogy sokszor már késő felkészíteni a gyerekeket, mert a kérdéssel hamarabb találkoznak, mint hogy hallottak volna róla bármit a felnőttektől. Ilyenkor már csak egyfajta tűzoltásra van lehetőség, másra nem nagyon. A szülőknek fel kell ismerniük, hogy itt olyan problémáról van szó, ami az ő gyerekkorukban ebben a formában még nem létezett.

 

„Persze a gyerekek régebben is találkozhattak ilyen tartalmakkal, de nem ennyire durvával, és nem ennyire könnyen, nem ennyire fiatalon. Ma sok szülő nem is tudja, mi van az interneten. Annak is van realitása, hogy egy óvodás gyerek ilyen videókkal találkozzon, elég ehhez az, hogy szülei megfelelő szűrőprogram nélkül mesét nézessenek vele internetes videócsatornán, videómegosztó oldalon. Ilyenkor a filmek egymás után következnek, és megesik, hogy az algoritmus egyszer csak felnőtt tartalmat illeszt a mesék közé. Ezt kivédeni csak azzal lehet, ha a szülők elővigyázatosak, nem hárítanak minden problémát, utánajárnak a dolgoknak” – mondja Léna. A YouTube például jól szűri a pornót, de nem minden videómegosztónál van ez így.

 

A szerző az is kiemeli, hogy kommunikációs téren komolyabb előrelépések máig nem történtek, a fiatalok felvilágosításával kevesen foglalkoznak kellő körültekintéssel. A szülők sokszor csak legyintenek, mondván, ők is felnőttek valahogy, ők is szembetalálkoztak kényes kérdésekkel, nem lesz ettől baja a mai gyerekeknek sem. Azt ugyanakkor elfelejtik, hogy a helyzet azóta több területen is változott. Léna második cikke épp emiatt foglalkozik azzal, hogy a szülők hogyan védhetik meg gyerekeiket, hogy tudják velük megbeszélni a kényes kérdéseket.