Tamás Gyopár

Jelölve: Április/ Médium: Székelyhon

Több mint két évtizeddel ezelőtt a frissen induló gyergyószentmiklósi helyi lapnál ismerkedtem meg az újságírással, aztán megszerettem, majd megtanultam. A Gyergyói Hírlapnál dolgozom jelenleg. Világmegváltó célokat kergetve, a sokgyermekes családok segítését már húsz évvel ezelőtt zászlajára tűzte az akkori hetilap, a Gyergyói Kisújság, és írójaként én is.

Aztán 18 év után kissé félretettem a tollat, de csupán karnyújtásnyira. Négy évig a kenyérsütéstől kezdve a dísznövények termesztéséig kipróbáltam ezt-azt, végül visszatértem az újságíráshoz. Ám, hogy ne legyen egysíkú a tevékenységem, mellette bábszínházazom is a HalVirág Egyesület tagjaként. Önző módon, tehetném hozzá, hiszen leírhatatlan, amikor például egy gyerekotthonban az előadás végén a gyerekek tekintetén még percekig tükröződik a varázslat.

Akár írószerrel, akár fakanálbábbal kezemben vagy esetleg egy frissen sült cipóval, ha örömet szerezhetek, hogyan is hagyhatnám ki? – Tamás Gyopár

 

Vissza

A pályaműről

Kilencgyermekes családban a mosógép is alkalmazkodik

Az udvaron szánkózásról árulkodtak a nyomok, ágyneműtornyok szellőztek, szárítóköteleken gyerekruhák minden méretben. Fánkillat fogadott a ditrói házban. Édesanya hat gyerekének készítette a finomságot. Balla Károly és Szőcs Mária otthonában jártunk. A családfő alkalmi munkából tartja el a famíliát, az asszony, akinek cipőjébe élesztőt és olajat tesz a Mikulás, kitalálta azt is, hogy vezetékes víz nélkül miként működtesse a napszámból vásárolt automata mosógépet.
Tamás Gyopár írása az erdélyi Székelyhon portálon jelent meg.