Tomojka Tünde

Jelölve: Március/ Médium: Pátria Rádió

Tomojka Tünde vagyok, eredeti szakmámat tekintve angol nyelvtanár, több mint tíz éve azonban anyanyelvemet mívelve a felvidéki magyar közösséget szolgálom az őket bemutató rádiós és televíziós hír-és magazinanyagokkal. Egy több éves európai kalandozás után visszatértem szülőfalumba, ahol ma is családommal élek. Ennek a vidéki miliőnek köszönhetem azt, aki ma vagyok, ahogyan ma gondolkodom, és amilyen szellemben a gyerekeimet nevelem. Itt ugyanis még mindig jellemzőek a közvetlen emberi kapcsolatok, a természetközeliség, itt még a levegőben vibrál az emberbaráti szeret. Édesanyaként a család, az otthon melege, a családi béke a legfontosabb számomra, így munkámban is, a témaválasztásban igyekszem jó példákat felsorakoztatni. Az anyanyelv szeretete, a nemzeti öntudat erősítése mellett a családi értékeket igyekszem közvetíteni. A példákkal, amelyeket bemutatok, igyekszem arra is rámutatni, hogy a jól működő család az nem véletlenül olyan amilyen, hanem a családtagok nap mint nap tesznek azért, hogy a családi fészek meleg maradjon, hogy az otthon egy olyan hely legyen, ahol a családtagok jól érzik magukat, ahova hazavágynak. Szerintem nagyon fontos, hogy az egyensúly megmaradjon – a férfi és a nő tudja a feladatát, és ne akarja átvenni a másikét. Mindketten követésre méltó példát mutassanak a gyerekeiknek, legyenek a gyerekeik példaképei.
Sajnos vidéken is gyakori a válás, nagyon sok család hever romokban, viszont nagyon sok jó példa is akad. Ezeket kell meglátni, belőlük kell meríteni, a jó példát kell követni – munkámmal ezt igyekszem közvetíteni.

Egy bodrogközi nagy család – A műsor a felvidéki Pátria Rádióban hangzott el.

Vissza

A pályaműről

Egy bodrogközi nagy család

Közel két évtizede Angliából indult el ez a házasság hete kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. Mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Nálunk elsősorban az egyházak kapcsolódnak be az eseménysorozatba, ami már közel 10 éve tájainkon is bekerült a köztudatba. A téma kapcsán egy bodrogközi fiatal házaspárt mutatunk be. 4. gyermeküket várják, a házasság intézményét nagyon komolyan veszik, a szülőföld, az anyanyelv jelentik számukra az igazi értékeket.