Vass Virág

Jelölve: Június / Médium: Nők Lapja

Vass Virág a Nők Lapja munkatársa, korábban az Elle főszerkesztője volt. Pályáját a Nők Lapjánál kezdte, ahol nagyon fiatalon főszerkesztő-helyettesként is dolgozott. Íróként is tevékenykedik, az elmúlt tíz évben több könyve megjelent.


Vissza

A pályaműről

Miért nem házasodnak a férfiak?

Ráérünk arra még?

 

Miért nem házasodnak a férfiak? – teszi fel a kérdést már cikke címében Vass Virág, aki a témát sokadszor járta körül. Nem véletlenül, hiszen az okok sokrétűek, a témával pedig nem lehet eleget foglalkozni. A szerző Nők Lapjában megjelent írása a Családbarát Médiáért-díj júniusi jelöltje lett.

 

Virágnál az erősebbik nem késői megállapodása visszatérő téma, az elköteleződni nem akaró férfiakról korábban már regényt is írt. Amikor Sohaférfi című könyve megjelent, többen is megkeresték a problémával, és annak másik oldalával is: fiús anyukáktól és fiatal férfiaktól az is elhangzott, hogy a mai nőkkel sem egyszerű. „Emiatt született meg a Sohanő című válaszkönyv, amelyben a nők elköteleződési nehézségeit jártam körül. Nagy irodalma van a témának, sokat segített Tari Annamária pszichológus, vagy éppen Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója is” – meséli a szerző. Hozzáteszi: azt mindannyian érezzük és látjuk, hogy a mai világban nagyon nehezen élünk párban. Ennek egyik oka az, hogy korunk nagyon individualista, az „együtt” élménye helyett az „én”-re fókuszál. Mindenhonnan azt halljuk, hogy a jó dolgokat megérdemeljük és nem kiérdemeljük. Részben ez áll annak hátterében, hogy lassan egy egész nemzedék nő fel úgy, hogy azt érzi: még ráér. Ez sajnos önámítás, gyakran visszaüt, hiszen ahogy egy szakmai karrier, úgy egy család sem egyik pillanatról a másikra születik. Ráadásul biológiai órájuk nem csak a nőknek van, az ketyeg a férfiaknál is, az egészségügyi kockázatok náluk is növekednek. Csak ma ezzel kevésbé foglalkozunk.

„Persze nem gondolom azt, hogy régebben az emberek feltétlenül nemesebbek és bölcsebbek lettek volna, de a korszellem mindenképpen más volt. Olyan korban éltek, amikor a közösségben élést, az „együtt” szellemiségét erősítették, emiatt az emberek jobban fel voltak vértezve az ehhez szükséges készségekkel. Mindenképpen jobban, mint ma, amikor az egyéni célok kerültek előtérbe, mindenki ezekre fókuszál, és észre sem veszi, hogy közben mennyit veszít” – mondja Virág. Kiemeli azt is, hogy miközben a nők rendszerint a férfiakat okolják az elköteleződés hiánya miatt, addig a pszichológusok azt hangoztatják: a nőkben lényegesen erősebb a megfelelési vágy. Emiatt fordulhat elő az, hogy többet tesznek azért, hogy lehetőség szerint párban éljenek. Vagy sarkosan fogalmazva: beállíthassák a közösségi oldalakon azt, hogy kapcsolatban vannak. Viszont ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy könnyebben élnek kapcsolatban, mint a férfiak. A kérdés tehát mindenkit érint, vagy azért, mert párban él, vagy azért, mert keresi a párját, de nem találja. Ahogy Virág fogalmaz: nem véletlen, hogy a hazai és külföldi blogokon is egyre többen boncolgatják ezt a témát, és az sem, hogy a problémakörről már nagyon sok könyv és tanulmány született, komoly irodalma van.