Zirig Árpád

Jelölve: Április/ Médium: Magyar Konyha / Díjai: Média a Családért-díj 2019, Fődíj

Zirig Árpád a Magyar Konyha Online felelős szerkesztője. Korábban a Tájfelspicc rovatvezetője volt, előtte pedig a Totalbike motoros magazint szerkesztette.


Vissza

A pályaműről

Csak az reszel neked almát, aki igazán szeret

Díj: Média a Családért-díj 2019, Fődíj
Enni adni szeretet
A család és a barátok öröme visszaad minden energiát, kompenzálja az időt és a munkát, amit a főzésbe fektetünk – vallja Zirig Árpád, aki a témával kapcsolatos gondolatait a Magyar Konyha online felületén fejtette ki. „Csak az reszel neked almát, aki igazán szeret” című cikke a Média a Családért-díj áprilisi jelöltje lett.
Amikor a jelölés miatt hívtuk, épp nőnap alkalmából készített pacalt gombával és gombajus-vel. „A feleségem nagyon imádja, virágot venni pedig mindenki tud” – mondta egyből, amint a telefont felvette. Árpád olyan családban nőtt fel, ahol a szeretet és a gondoskodás meg tudott jelenni az ételekben is. A gyerekeinek is főz, hisz abban, hogy a mindennapi életnek ez is fontos része. „Az ilyen gondoskodás engem is örömmel tölt el, ezt láttam édesanyámnál és nagymamámnál is, akivel nagyon bensőséges kapcsolatunk volt. A tőle kapott apróságok – például, hogy egyszer csak megjelent, és hozott reszelt almát vagy kockázott narancsot – a mindennapjaimat is meghatározták. Ezeket úgy tette, hogy tudta: a narancsot én is meg tudnám pucolni, felkockázásra pedig végképp nem lenne szükség. De megcsinálta, mert szeretett” – mondja Árpád.
A szerző főállású apa, három gyerek rohangászik körülötte, életét hozzájuk igazítja: úgy dolgozik, hogy a gondoskodás ne szenvedjen csorbát. „Bennem is csak felnőttként tudatosult, hogy ezek a dolgok mennyire fontosak, mennyire megmaradnak.

Például, ha nudlit gyúrok, ugyanazokat a mozdulatokat használom, mint nagymamám.

Vagy ha gombócot készítek, azt is ugyanúgy csinálom, miközben észre sem veszem. Folytonosság ez, mert nagymamám is biztos, hogy az anyukájától látta ugyanezt. Emiatt képes az étel kontinuitást, egyfajta időbeni tengelyt kialakítani generációkon át, miközben hátára kapja a szeretet” – mondja Árpád. Hozzáteszi: nem tudni, az egész folyamat hol kezdődött, ki gyúrta az első nudlit, ki reszelt először almát a csemetéknek. Viszont bízik abban, hogy a hagyományt az ő gyerekei is folytatni fogják, idősebb korukban pedig tudatosítják magukban ennek jelentőségét. Főzés közben már most is odamennek hozzá, második osztályos lánya kezébe a kést is oda meri adni, mint mondja, attól nem félni kell, hanem megtanulni használni. Ő is korán kezébe vette, nagyapja hentes volt, nem tartottak a kés élétől a családban. Annak különösen örül, hogy gyerekeinek már most vannak saját receptjeik. Lánya például maga csinál füstölt halas kenőt, csak picit kell neki segíteni, és azt is csak azért, mert a konyha méretei miatt nem ér el mindent.
/Zirig Árpáddal Szabó Emese beszélgetett/
A fejléc fotón Zirig Árpád egyik gyermekével.