Média a Családért-díjról

2020-tól a magyarországi- és a külhoni Média a Családért-díj értéke 1 000 000 Ft.

A Média a Családért-díj

A díj célja, hogy a család – örömeivel és gondjaival együtt – ugyanolyan hangsúlyos szerepet kapjon a médiában, mint a valódi életben. Nyomtatásban megjelenő cikkeket, rádió- és televízió-műsorokat, online tartalmakat jutalmazunk, amelyek a fenti témát magas szakmai színvonalon jelenítik meg, és céljuk nem csupán az olvasottság, hallgatottság vagy nézettség növelése, hanem az, hogy információt, erőt, segítséget adjanak a párválasztáshoz, az elköteleződéshez, családtervezéshez, a problémák megoldásához, a családban való boldog élethez. A díj létrehozásakor a magyar médiában kevés figyelmet kapott a család, mára viszont gyakran maga a média az, amely különböző ideológiákkal megerősítve támadja a család hagyományos fogalmát. Ezért fontos számunkra ma is, hogy díjazzuk azt az újságírót, aki a család témában értékközpontú, a családot erősítő, szakmailag igényes, problémamegoldó anyagot hoz nyilvánosságra, és ezzel sok olvasót elgondolkoztat.

 

A díjra jelölt munkák között kiemelt téma a párkapcsolati elköteleződés, a házasságok megóvása, a válás megelőzése, a jól működő családok „titka”, a gyermekvállalás, az örökbefogadás, a generációk sikeres együttélése, a gyermeknevelés, a családok társadalmi szerepe. A szakmai díj odaítélésekor kiemelt szempont, hogy a cikk vagy műsor a kívánt célcsoportot meg tudta-e szólítani, illetve sikerült-e eljuttatnia a fontos üzenetet olyan korosztályokhoz és olyan értékrendű emberekhez is, akik a családbarát szemlélettel ritkábban találkoznak, illetve kevésbé tartják fontosnak.

A Külhoni Média a Családért-díj

A Média a Családért Alapítvány 2016-ban a határon túlra is kiterjesztette tevékenységét. Fontos a magyarul publikáló, családokkal is foglalkozó újságírók tevékenysége a határon túl is. Fontos, hogy odafigyeljünk egymásra, segítsük egymás munkáját. Egy ilyen díj ezt a figyelmet és törődést jelentheti határon túl élő kollégáink számára.

 

Az év folyamán a oldalunkon hónapról hónapra bemutatjuk a magyarországi és külhoni szakmai zsűri által kiválasztott 12-12 jelöltet, a jelöltek munkái a kepmas.hu oldalon december 1-től január 10-ig megtekinthetők, sőt, szavazhatnak is az Önök által kedvelt pályamunkákra.