Bagyó Sándor

“Egy családot fenntartani nem egyszerű, ennek a kihívást jelentő részeit is láttatni kell.”


Hurráoptimizmus helyett

A hírek szerint az idei szezonban a szokásosnál is többen nyaralnak majd a Balatonon. Bagyó Sándorral, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnökével az előkészületekről beszélgettünk, illetve a Média a Családért Alapítvány munkájáról, amelyben a Szakmai Tanács tagjaként vesz részt.

 

– Hogyan készülnek a szezonra?

 

Ugyanúgy, mint az elmúlt években, de azért ezeket a híreket mi is igyekszünk figyelni. Pár napja éppen egy idegenforgalmi szakemberrel találkoztam a Balaton déli partján, és ő is azt erősítette meg, hogy soha nem látott mennyiségű foglalás van. A július és az augusztus nagyon erős lesz, sokan lesznek – ez hangzott el a Balaton közbiztonságával foglalkozó testületi ülésen is. Arra is számítunk, hogy amikor majd sok ember összegyűlik egy ilyen időszak után, akkor ingerültebbek, kevésbé toleránsak, nehezebben kezelhetőek lesznek.

 

– Milyennek látja azokat a fiatalokat, akik vízimentős táborba vagy tanfolyamra jelentkeznek Önökhöz?

 

– Azokban a 16-18 éves fiatalokban, akik nem gyerektáborokban ismerték meg a tevékenységünket, hanem maguktól jönnek, nyilván eleve benne van a segítés szándéka, az emberek iránti felelősség. Ezek a kamaszok zömében rendezett családi körülmények között élnek, remek példákat látnak. Mi adunk nekik egy jó képzést és egy jó csapatot, de azt kell mondanom, hogy a hozott anyag eleve nagyon jó.

 

Egyébként azért tartjuk egészen kicsiknek a gyerektáborokat, mert akkor még nevelhetőek a gyerekek. Igyekszünk olyan ismereteket átadni nekik, amelyeket majd használhatnak felnőtt korukban – akkor is, ha nem lesznek vízimentők. A vizek veszélyével kapcsolatos ismereteket, tartást, fegyelmezettséget adunk nekik, és bízunk benne, hogy ezekkel nagyobb biztonságban tudják majd megélni a tinikort és a kora ifjúkort. Ugyanakkor nekünk az is fontos, hogy megismerkedjenek a fiatal vízimentőinkkel, és amikor 16 évesek lesznek, legyen majd kedvük vízimentő képzésen részt venni, és velünk fejlődni.

 

Mit gondol, mit tehet a Média a Családért Alapítvány azért, hogy a család a lehető legtöbbször jelenjen meg pozitív színben a médiában?

 

– Szerintem fontos, hogy olyan cikkeket, műsorokat keressenek, jelöljenek, amelyek őszintén beszélnek a családról, reálisan mutatják be azt. Egy családot fenntartani nem egyszerű, ennek a kihívást jelentő részeit is láttatni kell, mert azt gondolom, hogy a hurráoptimizmus nem jó megoldás. Az persze jó, ha pozitív példákat mutat a cikk, de ne legyen rózsaszín. A vízimentő tanfolyamokon is elmondjuk mindig, hogy mi a nehéz és mi a szép ebben a szakmában.

 

Az interjút Gergely-Baka Ildikó készítette

 

Vissza