dr. Kutassy Jenő

„A nagycsaládban mindig lehet valakire számítani, valaki mindig ráér.”


Kutassy Jenő: „A nagycsaládban mindig van valaki, aki ráér”

„A bezártság, az összezártság már önmagában komoly pszichés terhet jelent, s ehhez adódik még az is, hogy a sok gyermekkel szinte egyszerre kell foglalkozni, többet mosni, főzni, közösen tanulni” – mondja dr. Kutassy Jenő, ugyanakkor kiemeli, a családok még mindig könnyebb helyzetben vannak, mint például az egyedül élő idősek. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettesével a nagycsaládos életformáról és a járványhelyzet hatásairól beszélgettünk.

 

– Melyek a Nagycsaládosok Országos Egyesületének főbb céljai?

 

– Az Egyesület céljai és alapértékei az 1987-es alapítás óta változatlanok. Ennek oka az, hogy ezek általános emberi értékek, amelyek az azóta eltelt 33 évben sem veszítettek aktualitásukból, és így az Egyesületünkhöz most csatlakozó családok is magukénak vallják azokat. Sőt, úgy látom, hogy ezek az értékek egyre aktuálisabbak. Az alapításkor alapszabályunkban is rögzített céljaink, feladataink a következők: az élet és az anyaság tiszteletére nevelés; a házasságért és a jövő generációjáért érzett felelősség erősítése; bemutatni a társadalomnak azokat az értékeket, amelyeket a nagycsaládok képviselnek; és a nagycsaládok egymást ismerő és segítő közösségekké szervezése.

 

– Milyen kihívásokkal kell szembenéznie az Egyesületnek a járványhelyzet miatt?

 

– Úgy vélem, a nagycsaládosokat a veszélyhelyzet fokozottan érinti. A családi és az egyesületi életben is nagyon fontos a személyes kapcsolatok erősítése, ápolása, de a mostani helyzetben ez még a szűkebb család szintjén is nehéz. A rendelkezések miatt, de a józan belátás okán is, sajnos a nagyobb közösségi alkalmainkat – mind a helyi, mind a regionális, mind pedig az országos méretűeket – le kellett mondanunk. Egyik legnagyobb fájdalmunk a már hagyományos Babaköszöntő program elmaradása. Ezen a találkozón minden tavasszal az előző évben az egyesületi családokban született kicsiket és szüleiket köszöntjük. Idén 430 tavaly született gyermeket hívtunk meg a családjával, szerettük volna ünnepelni őket. De nem adjuk fel, ősszel, ha lehetséges, megrendezzük az eseményt.

A másik kihívás a családok gazdasági helyzetével függ össze: gondoljunk bele, milyen terhet jelent a nagycsaládoknak, ha például az egyik szülő kiesik a munka világából, mert otthon kell maradnia gondoskodni a gyermekekről, vagy éppen egyszerre négy-öt iskoláskorú gyermeknek kell biztosítani az online tanulás feltételeit, mondjuk a laptopokat. Sok családban az iskolai étkeztetés kimaradása is jelentősen megterheli a családi kasszát.

 

Az egyesület a rendelkezésére álló eszközökkel is igyekszik segíteni tagcsaládjait. Szerencsére kiterjedt partnerségi kapcsolatokkal rendelkezünk, így eddig már háromszáznál is több családnak tudtunk adományokkal segíteni. A helyzetre tekintettel elindítottuk ismét a hagyományosan karácsonyhoz kötődő Angyali Csomagküldő Szolgálatunkat is, amelynek keretében az adományozók most otthonukból, online tudják támogatni azokat a rászoruló családokat, akiket mi ismerünk, és tudjuk, hogy valóban segítségre szorulnak. A részletekről a noe.hu oldalon olvashatnak. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a bezártság, az összezártság már önmagában komoly lelki, pszichés terhet jelent, s ehhez adódik még az is, hogy a sok gyermekkel szinte egyszerre kell foglalkozni, többet mosni, főzni, közösen tanulni.

 

– Miben látja a Média a Családért Alapítvány feladatait az Egyesület vonatkozásában, és mi ehhez a témához a személyes kötődése?

 

– A Média a Családért Alapítvány fontos feladata, hogy követendő, pozitív példát mutasson. Bemutassa, hogy a család és a gyermek milyen nagy érték és milyen nagy erő. A mai világ sokszor ennek az ellenkezőjéről próbál meggyőzni minket: hogy csak és kizárólag saját magunkra irányítsuk figyelmünket. Ahogy arról már beszéltünk, most nem könnyű egy nagycsalád élete, mondjuk egy lakótelepi lakásban. De azt hiszem, még mindig sokkal könnyebb, mint egy bármilyen nagy házban is, de egyedül élő idős embernek. Szerencsére már enyhülni látszik a járványhelyzet szorítása, és kaphat mindenki segítséget, akár az önkormányzattól, akár önkéntesektől is, de nagyon sokaknak most gyermekei vagy akár unokái vásárolnak be, segítenek.

 

Tehát én örülnék, ha az Alapítvány segítségével be tudnánk mutatni a család (többlet)erejét a hétköznapokban és a mostani nehéz helyzetben is.

 

 – Mit gondol, melyek azok az értékei, előnyei a nagycsaládoknak, amelyeket a médiának fel kell mutatnia?

 

– A nagycsaládban mindig lehet valakire számítani, valaki mindig ráér; valaki mindig van, aki ért hozzá, akihez oda lehet bújni, akivel meg lehet beszélni az élet nagy dolgait. Azt szoktuk mondani, hogy minél több a gyermek, annál több a szeretet. Vannak, akik a gondot látják, a rengeteg szervezést, ami ahhoz kell, hogy mindenkinek mindene meglegyen, de azt már nem látják, hogy bajok egyedül élve vagy gyermek nélkül is érik az embert – úgy viszont a nagycsaláddal járó örömöket nem élhetik át. És azt sem látják, hogy mennyi éltető energiát ad, mennyi öröm forrása a sok gyermek vagy a sok testvér.

 

Nagyon fontosnak tartom, hogy tudatosan és folyamatosan figyeljünk arra, hogy szemponttá váljanak a műsorkészítésnél ezek az értékek. A nagycsalád értékei szerencsére önmagukban is elég vonzóak, ezért fontosnak tartom, hogy minél több nagycsaládost ismerhessenek meg az emberek, hogy lássák életformánk előnyeit. Ne feledjük, sokaknak nincs közvetlen tapasztalata a nagycsaládokról! Sokan – amíg nem ismerkednek meg velünk – nem is gondolják, hogy ők is lehetnének sokgyermekesek, ám a hatásunkra akár vonzóvá is válhat számukra ez az életmód.

 

Ugyanakkor mi is voltunk gyermektelenek, egy- vagy kétgyermekesek is, ezért tudjuk, hogy senkit nem szabad sürgetni, hiszen a családalapítás talán a legfontosabb és legintimebb döntés egy család életében. A mi munkánk célja éppen az, hogy minél többen ismerhessék meg ezt az életformát, hogy aztán dönteni tudjanak. Mi, „noésok” – most éppen 13.500 család – legalább háromszor igent mondtunk az életre, de vannak, akik nyolc-tíz alkalommal is! Örömmel tettük, és tesszük továbbra is.

 

Az interjút Gergely-Baka Ildikó készítette

Vissza