Király Nóra

“Senkinek nem kell lehúznia a rolót huszonévesen azért, mert családot alapít, hanem teljes életet élhet gyerekek mellett is.”


„Egy emberi életút bemutatása sorsdöntő lehet” – interjú Király Nórával

 „Nagyon sok erőt lehet meríteni egy-egy cikkből, egy rádióműsorból vagy egy tévében hallott történetből” – mondja Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója. Nemcsak a média hatásáról, hanem a szervezetről és a járványhelyzetről is beszélgettünk.

 

– Melyek a FICSAK főbb céljai?

 

– A Fiatal Családosok Klubja 2014 évi megalakulása óta következetesen és minden tevékenységével igyekszik képviselni azt a meggyőződését, hogy a családos létforma, a gyermekvállalás nemcsak a személyes kiteljesedés tekintetében, de társadalmi léptékben is támogatásra méltó. Épp ezért a Család és Karrier Pontok működésébe bekapcsolódva, de fővárosi és vidéki szervezeteink mindennapos tevékenységével is az a célunk, hogy a családi hivatás és a munkahelyi kötelezettségek zökkenőmentesebb összeegyeztetését segítsük. Kommunikációs aktivitásainkkal, figyelemfelkeltő eseményeinkkel, a családok számára maradandó élményeket kínáló rendezvényeinkkel pedig próbáljuk a családalapítás előtt álló fiatalok figyelmét ráirányítani arra, hogy a család a legértékállóbb hosszútávú befektetés és a legfontosabb örömforrás. A már kisgyermeket nevelő családoknak pedig igyekszünk segíteni: tájékoztatni őket a rendelkezésükre álló támogatási lehetőségekről, megerősíteni őket párkapcsolatukban, szülői szerepeikben vagy egyszerűen „csak” egy táboroztatással megkönnyíteni a nyári szünet logisztikáját.

 

– Eddig milyen tanulságokkal járt a járványhelyzet a FICSAK számára?

 

– A koronavírus járvány tisztán megmutatta azt, hogy a világnak válaszokat kell találnia azokra a kérdésekre, amelyeket eddig a szőnyeg alá söpört. A pandémiás helyzet rávilágított arra, hogy mekkora érték és biztonság a család: az idősebb generációk számíthattak a fiatalabb családtagokra, a gyerekek megértették, hogy mit jelent egymásra tekintettel lenni, egymásért felelősséget vállalni, részt venni az otthoni feladatok elvégzésében. Mindezek mellett megtapasztalhattuk azt is, hogy a technika vívmányai nemcsak a szórakozásunkat biztosítják, hanem lehetővé teszik sokféle munka otthoni elvégzését. Jó volna, ha ezek az atipikus megoldások gyökeret vernének a munkakultúránkban, hiszen annak elemei a családok stabilitását, a környezetvédelmi szempontok hathatósabb érvényesülését, sőt, egy egészségesebb, nyugodtabb élet lehetőségét is magukban rejtik. Jó volna élenjárni ezeknek az új típusú és hosszútávon elkerülhetetlen megoldásoknak a kidolgozásában!

 

– Miben látja a Média a Családért Alapítvány feladatait az Egyesület vonatkozásában, és mi ehhez a témához a személyes kötődése?

 

– Nagy elismeréssel követem az Alapítvány tevékenységét, a szervezet szellemi holdudvarába tartozó kiváló személyiségek munkáját. Megtiszteltetés számomra, hogy hasonló célokért, hasonló értékrendet képviselve dolgozhatunk. A FICSAK-ra mindig partnerként számíthat az Alapítvány, hiszen mi is a családok megerősödéséért, jóllétéért tevékenykedünk. Személyesen, öt gyermek anyukájaként pedig magam is nap, mint nap megtapasztalom, hogy mennyi erőt lehet meríteni egy-egy cikkből, egy rádióműsorból vagy egy tévében hallott történetből, egy másik család példájából. A leírt és kimondott szónak teremtő ereje van, ezért az újságírók, műsorkészítők felelőssége is hatalmas: segíthetnek átlendülni egy nehéz helyzeten, segíthetnek jó döntéseket hozni.

 

– Mit gondol, miért vannak ilyen kevesen a fiatal családosok? A családi minták mellett köze lehet a média által sugallt értékeknek is ahhoz, hogy sokan csak 30 éves koruk után vállalnak gyereket?

– A családdal kapcsolatos mintázatokat, attitűdöket a szocializáció erősen befolyásolja: aki szerető, összetartó családban nő fel, maga is könnyebben elsajátíthatja azokat a kompetenciákat, amelyek egy jól működő párkapcsolathoz, magabiztos szülői szerepvállaláshoz szükségesek. Ugyanakkor ha valaki nem ilyen családba születik, vagy valamely okból félresiklik az élete, akkor sincs veszve minden, hiszen ha a tágabb közösségekben (iskolákban, munkahelyeken, vallási csoportokban) lát követhető példákat, az jó irányba terelheti őt. És igen, a média, a közbeszéd szerepe meghatározó: egy hiteles és jó film, egy őszinte beszélgetés vagy egy vonzó emberi életút bemutatása akár sorsdöntő is lehet. Ha pedig az a közvélekedés, hogy senkinek nem kell lehúznia a rolót huszonévesen azért, mert családot alapít, hanem teljes életet élhet gyerekek mellett is, az legalább akkora segítséget jelenthet az egyes személyes döntések meghozatalában, mint a rendelkezésre álló, bőkezű állami támogatások.

 

(Az interjút Gergely-Baka Ildikó készítette.)

Vissza