Skrabski Fruzsina

“A legfontosabb feladat, hogy trendivé tegyük a házasságot és a gyerekvállalást. Ezért a média sokat tehet.”


Skrabski Fruzsina: „Nem foglalkozom a családellenes nézetekkel”

 

„Igyekszem a jóra koncentrálni” – mondja Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője, akit arról kérdeztünk, hogy miért nem vágnak bele a fiatalok a gyerekvállalásba, és hogyan érdemes felmutatni a jó példákat.

 

 – Melyek a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom főbb céljai?

– Egy célunk van, hogy a kívánt gyerekek megszülessenek. A mai fiatal egyetemisták 2,5 gyereket szeretnének, miközben 1,4 születik meg; örülnénk, ha a harmadik királyfik, királylányok is megszületnének.

 

– Milyen tanulságokkal szolgált a járványhelyzet?

– Nekünk javunkra vált, gyorsan alkalmazkodtunk, és áttettük a tevékenységünket az online térbe. A Veszekedés helyett összebújás és a Veszekedés helyett hála videóink 700 000 embert értek el, és a Gyereket a magasba gyerekemelős programunk is több tízezer emberhez eljutott, a legnézettebb műsorok foglalkoztak vele. A társkereső programjainkból pedig cyberrandik lettek.

 

– Miben látja a Média a Családért Alapítvány feladatait a Mozgalom vonatkozásában?

– A legfontosabb feladat, hogy trendivé tegyük a házasságot és a gyerekvállalást. Ezért a média sokat tehet, a Képmás sokat is tesz. Kutatásaink szerint a fiatalok elsősorban azért nem alapítanak családot, mert nem találnak stabil partnert, másodsorban azért, mert félnek a szülői szereptől. Mindkettőben segíthet a média: fontos, hogy ne legyenek irreális elvárásaink a párkapcsolattal szemben, és az is, hogy lássuk, nem áll meg az élet a gyerekvállalással, hanem elkezdődik, a rossz szülői minták pedig felülírhatók.

 

– Édesanyád még részt vett abban a közös gondolkodásban, amely a Média a Családért Alapítvány megalakulását megelőzte. Hogyan tudsz ehhez az anyai örökséghez kapcsolódni?

– A Három Királyfi, Három Királylány Alapítványt a szüleimtől örököltem, de a saját belátásom szerint vezetem, hiszen a tudás sajnos nem öröklődik. Újságíróként, kommunikációs szakemberként a médiához értek, úgyhogy tudok tenni a családbarát médiáért. Jó kezdeményezés az Alapítvány díja, olvasom, nézem a jelölt és díjazott alkotásokat, és nagyon jó válogatás. Kellenek erős értékőrző felületek, mi is ezen dolgozunk a Mozgalommal, hogy a pozitív üzeneteinket a boldog párkapcsolatról minél több emberhez eljuttassuk.

– Milyen nézetek azok, amelyek az elköteleződés és a gyerekvállalás ellen hatnak a médiában? Hogyan tudsz ezek ellen harcolni?

– Nagyon próbálok hinni a jóban, ezért igyekszem nem észrevenni a családot romboló irányzatokat. Szomorúnak tartom, hogy már a gyerekfilmekbe belecsempészik a homoszexuális kiszsiráfot, és megtámadják a Harry Potter írónőjét, mert szerinte nőknek kell neveznünk a nőket, nem pedig menstruáló embereknek. De a Sátán az Isten majma szerencsére, a gonosz csak utánozni tud és nevetségessé válni, szóval én igyekszem nem reklámozni ezeket az őrültségeket azzal, hogy foglalkozom velük. Mi a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomban csak a széppel és a jóval foglalkozunk, mert hiszünk benne, hogy a sok pozitív üzenet csodákat tesz, ahogy a sok dicséret is.

 

Az interjút Gergely-Baka Ildikó készítette

Vissza