Süveges Gergő

“Családi történeteket keresni és megmutatni; történeteket megmutató csapatot építeni.”


Süveges Gergő: „Családi történeteket kell keresni és megmutatni”

Süveges Gergő szerkesztő, műsorvezető több évig volt a Média a Családért-díjról döntő zsűri tagja. Ez alatt az idő alatt sokféle tanulságot levont, tapasztalatait most a Szakmai Tanács tagjaként kamatoztatja. Az alapítványról beszélgettünk.

 

– Milyen tanulságokkal járt számodra a zsűrizés?

 

– Egyrészt csodálatos cikkeket volt alkalmam olvasni, rádió- és tévéműsorokat hallgatni, nézni. A zsűri elé a pályázatok java kerül, szóval tényleg a kimazsolázott legjobbakat ismertem meg – és sokszor csak kapkodtam a fejem.

 

Másrészt a döntés mindig egyszerre örömteli és fájdalmas, mert többnyire a „melyik ujjamat harapjam meg” jellegű dilemmát éltem, éltük át. Nagy tapasztalat volt szempontokat mérlegelni, súlyozni, csoportosítani, újragondolni, és végül azért az esetek többségében elégedetten hátradőlni.

Harmadrészt: hiszek a közös munka erejében, nagyon jó volt együtt dolgozni a többiekkel. Sokszor egyáltalán nem értettünk egyet a zsűritársakkal, és ez nagy lecke volt számomra. Lehetett gyakorolni az érveléstechnikát, a saját álláspontom újraértékelését; megtapasztaltam a meggyőzés és a visszavonulás mozzanatait – igazi szellemi kaland volt. Jó volt egyetérteni, de adott esetben jó volt egy véleménnyel egyedül maradni is: mert minden felállás újabb tapasztalatokat hozott számomra önismeretben, elfogadásban, empátiában. Olykor még dühkezelésben is…

 

– Mit gondolsz, milyen irányba kellene a Média a Családért Alapítványnak tovább mennie, hogyan tudja a leghatékonyabban elérni, hogy a család a lehető legtöbbször jelenjen meg pozitív színben a médiában?

 

– Folytatni, folytatni, folytatni. Nem csüggedni, nem abbahagyni; egyre táguló körökben szimpatizánsokat és támogatókat keresni; apró lépésekben haladni, nem megijedni attól, ha a fejlődés még nem világraszóló; családi történeteket keresni és megmutatni; történeteket megmutató csapatot építeni – azt gondolom, hogy ez a feladat. Örülök, hogy része lehetek.

 

Az interjút Gergely-Baka Ildikó készítette

 

Vissza