Mohay Bence sportriporter, az M4 Sport műsorvezetője


Amikor egy-egy verseny után sikerei összetevőiről kérdezzük a bajnokokat, jelentős részük megemlíti a stabil, támogató, biztos családi háttér fontosságát. Nem a sportolók kiváltsága ez – elég felidézni az Oscar-gálákon olykor megmosolygott, közhelyszámba menő „köszönöm Édesanyámnak”-típusú köszönőbeszédeket.

 

Sportriporterként nemcsak a verseny, az eredmény, a siker, hanem az odáig vezető út bemutatását is fontos feladatomnak, feladatunknak tartom. A legnagyobb bizalom jele, ha nemcsak az edzést, a kemény munkát, az izzadságot mutathatjuk meg egy sportoló életéből, hanem a családja körében is forgathatunk vele. Ilyenkor többnyire kiderül, hogy a sportoló is elsősorban édesanya, családapa, társ, barát(nő), testvér, gyermek – és csak másodsorban az, amit mi látunk belőle: versenyző.

 

Talán nem tévedek, ha azt gondolom, minden kollégám – dolgozzon tévében, rádióban, nyomtatott sajtóban vagy online platformon – hasonlót tapasztal a saját területén. Ám bármennyire is általános a téma, egyáltalán nem könnyű jól hozzányúlni. Családot, családi témát – kapcsolatot, drámát, örömöt, dilemmát, történetet – jó arányérzékkel, lényeglátó módon, közhelyektől és giccstől mentesen, formailag és tartalmilag is igényesen bemutatni komoly újságírói teljesítmény. Díjat érdemel.

 

Vissza