Átadtuk a 2022-es Média a Családért-díjakat

A család sokkal fontosabb helyet tölt be az életünkben és a mindennapjainkban, mint amekkora figyelmet a média szentel neki. Éppen ezért kiemelt jelentősége van egy olyan szakmai díjnak, amely a legjobb családról és a családnak szóló médiatartalmakat díjazza.

A család sokkal fontosabb helyet tölt be az életünkben és a mindennapjainkban, mint amekkora figyelmet a média szentel neki. Éppen ezért kiemelt jelentősége van egy olyan szakmai díjnak, amely a legjobb családról és a családnak szóló médiatartalmakat díjazza.

Idén is díjaztuk a családdal kapcsolatos cikkeket, valamint rádió- és televízióműsorokat az immár 16 éves Média a Családért-díj gálaestjén, az Eiffel Műhelyházban. A szakmai zsűri a hazai jelöltek közül Ambrus Eszter és Nagy-Bozsoky József „Úgy tűnik, mintha Down-szindrómás lenne, de ha jobban megnézed, kiderül, hogy gyerek” című riportját és Madocsai Bea Ráhel szőlőskertje című beszélgetését, a külhoni jelöltek közül pedig Szomolai Andrea „A háborúban is fontos a gyerekkor szentsége” című cikkét tartotta a legjobbnak, amelyet a ma7.sk közölt. A hazai közönségdíjat a szavazatok alapján ugyancsak Madocsai Bea riportja nyerte, míg a külhoniak közül Homolya-Horváth Ágnes Csillagszemű hármasikrek című cikkére voksoltak a legtöbben, amely a vajdasági Magyar Szóban jelent meg.

Balról: A külhoni közönségdíjas Horváth-Homolya Ágnes, Madocsai Bea fődíjas és közönségdíjas, Szomolai Andrea külhoni közönségdíjas, Nagy-Bozsoky József, kollégája, Ambrus Eszter távollétében két fődíjas oklevelet tart a kezében.


A család sokkal fontosabb helyet tölt be az életünkben és a mindennapjainkban, mint amekkora figyelmet a média szentel neki. Éppen ezért kiemelt jelentősége van egy olyan szakmai díjnak, amely a legjobb családról és családnak szóló médiatartalmakat díjazza – vallják a 2007-ben életre hívott Média a Családért-díj alapítói és a szakmai zsűri tagjai.

A nyolctagú, elismert kommunikációs szakemberekből és újságírókból álló zsűri 2022-ben az év minden hónapjában kiválasztott egy-egy hazai és külhoni megjelenést, és az így kiemelt 2×12 jelölt közül kerültek ki a 2022-es év győztesei. A zsűri a magyarországi sajtómegjelenések közül megosztott Média a Családért-díjjal jutalmazta Ambrus Eszter és Nagy-Bozsoky József riportját, amelyet az MTVA Találkozás című műsorában láthattunk, valamint Madocsai Bea Ráhel szőlőskertje című beszélgetését, amelyet a Kossuth Rádióban hallhattunk. A Külhoni Média a Családért-díjat Szomolai Andrea „A háborúban is fontos a gyerekkor szentsége” című cikke kapta. A legjobb családdal kapcsolatos médiatartalmakat a nagyközönség is díjazta: az internetes szavazás alapján a hazai pályaművek közül ugyancsak Madocsai Bea beszélgetése, míg a külhoniak közül Homolya-Horváth Ágnes Csillagszemű hármasikrek című írása kapott közönségdíjat.


„Azok a történetek, amelyeket az idei Média a Családért-díjra jelölt újságírók feldolgoznak, mind a család megtartó erejéről szólnak – betegség vagy háború idején, a múltunkban és a jövőnkben, kicsi, akár csonka családokban, valamint sok-sok gyerek között, idős emberek és még meg nem született magzatok családjaiban, Magyarországon és a körülöttünk fekvő országok magyar közösségeiben. Megható, erőt adó, okos, élménydús, elgondolkodtató írások és műsorok ezek, ezúton is szeretnék gratulálni az alkotóiknak.” – mondta köszöntő beszédében Lévai Anikó.

Lévai Anikó

„Az elmúlt tizenkét évben megerősített nemzeti kötelékünk a koronavírus után is erősebb, mint valaha. A cselekvő nemzet ereje járt át mindannyiunkat, mert közösen megerősítettük a magyar intézményrendszert, lehetőségünk volt arra, hogy gondoskodjunk közösségeinkről és megtartóvá tegyük szülőföldünket. A Média a Családért-díj olyan értéket képvisel, amely nemzetünk egyik „elültetett almafája”, mert megmutatja a Kárpát-medence magyar családjait. A magyar családokat, amelyek nem zárják magukra az ajtót, nem csukják be a szemüket, hogy nálunk minden rendben, hanem meglátják a másikat, átérzik más családok helyzetét.” – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár

Fenntarthatóság – ez korunk egyik kulcsszava. Egyre nagyobb és mélyebb jelentőséggel bír ez ma, amikor a lényeges változások nem századok vagy dekádok, hanem napok alatt következhetnek be. Mi teszi az emberséget, a humánumot, a jó életet fenntarthatóvá? A család. Az a közeg, amely nélkül a múlt és a jövő is értelmezhetetlen. A család a világ egyik legsikeresebb „brandje”, leghatékonyabb „influenszere” és legörökebb „innovációja”. A családok történeteinek elbeszélője pedig lehet a média is. A Média a Családért-díjjal azokat a tartalmakat ismerjük el, amelyek megmutatják, hogy a család a fenntartható, jó emberi élet alapja. Ezek a történetek arra figyelmeztetnek minket, hogy legyünk hálásak. Azt tanítják, hogy van remény. És arra bíztatnak minket, hogy legyünk készek a jövőre” – fejtette ki gondolatait a díjátadó kapcsán Prof. Dr. Aczél Petra a Média a Családért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Prof. Dr. Aczél Petra, a Média a Családért Alapítvány kuratóriumi elnöke

„Családbarát vállalatként a Magyar Telekomnál tudatosan foglalkozunk azzal, hogy kollégáink számára olyan munkahelyet teremtsünk, ahol a munkával és a családdal töltött idő egyensúlyban van és a családalapítás előtt, a távollét alatt és a visszatérést követően is minden szükséges lehetőséget és információt megadjunk munkatársaink számára. Ezentúl, keressük azokat az igazán fontos témákat, amelyek mentén kapcsolódni tudunk ügyfeleink és az egész társadalom életéhez. A család mindenképpen egy ilyen, számunkra is központi téma. Azért döntöttünk az együttműködés mellett, mert Média a Családért Alapítvány olyan tartalmak megjelenését ösztönzi a médiában, melyek valódi értéket képviselnek. Az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy megmutassuk, hogyan teheti hatékonyabbá a családi együttműködést a digitalizáció, legyen szó a kapcsolattartásról, tudatosságról, vagy a közös családi kikapcsolódásról.” – mondta Friedl Zsuzsanna, Chief People Officer, a főtámogató Magyar Telekom képviseletében.

Friedl Zsuzsanna, Chief People Officer, Magyar Telekom

A két szakmai fődíj összege 1-1 millió forint, a közönségszavazás díjazottjai 400-400 ezer forint jutalomban részesülnek. A magyarországi Média a Családért-díj főtámogatója a Magyar Telekom, az alsópáhoki Kolping Hotel pedig egy-egy családi hétvégével járult hozzá a megosztott díjhoz. A külhoni Média a Családért-díj a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával valósul meg. A hazai Közönségdíj támogatója idén az MKB Bank.

A díjátadó programot a Máltai Szimfónia zenei-szociális program műsora kísérte.

A zenekar művészeti vezetője Báder Ernő

A műsorvezetők Bősze Ádám zenetörténész és Szám Kati, a Képmás magazin főszerkesztője voltak.

Szám Kati és Bősze Ádám

Képek: Jónás Jácint és Páczai Tamás