A Külhoni Média a Családért-díj 2023. áprilisi jelöltje:

A hosszú házasság titka…

A csíkszentmártoni Borbáth Erzsike néni és Guszti bácsi nemrég ünnepelte ötvenkettedik házassági évfordulóját. Mindketten pedagógusok, akik részesei a közösségi életnek, tartják a kapcsolatot a régi tanítványaikkal is. Történetüket Csata Orsolya és Csiszér Árpád mutatta be az Erdély TV Mozaik című műsorában, amelynek ezen adása a Média a Családért-díj áprilisi külhoni jelöltje lett.

A csíkszentmártoni Borbáth Erzsike néni és Guszti bácsi nemrég ünnepelte ötvenkettedik házassági évfordulóját. Mindketten pedagógusok, akik részesei a közösségi életnek, tartják a kapcsolatot a régi tanítványaikkal is. Történetüket Csata Orsolya és Csiszér Árpád mutatta be az Erdély TV Mozaik című műsorában, amelynek ezen adása a Média a Családért-díj áprilisi külhoni jelöltje lett.

A hosszú házasság titka…
Csata Orsolya, Csiszér Árpád

Csata Orsolya az Erdélyi Magyar Televízió csíkszeredai tudósítója és szerkesztője, amúgy szabadúszó. Harminc éve tevékenykedik újságíróként, dolgozott már az MTV-nek és a Duna Televíziónak, rádióknak, írt portáloknak is. Csiszér Árpád operatőr és vágó, szintén szabadúszó, munkái jellemzően közösek Orsolyáéval.

Erzsike néni és Guszti bácsi kapcsolatának alapját a kellemes beszélgetések, a közös érdeklődés és a közös elhivatottság adja, azt vallják, enélkül nem létezhet hosszú házasság. Orsolya és Árpád róluk szóló riportja a Házasság hetén került adásba, ez alkalomból meséltek közös életükről. „A házaspárt régóta ismerem, mindkettőjük munkáját tisztelem és becsülöm. Erzsike néni évtizedeken át foglalkozott a csángó gyerekekkel, alapítója és oszlopos tagja volt a csíkszeredai csángó kollégiumnak is. Ő vezette 1990-től a József Attila iskolát. Guszti bácsi szintén pedagógus és a sport szerelmese, már elmúlt 80 éves, de most is napi két órát edz. Ők külön-külön is megérnének egy nagyobb riportot” – mondja Orsolya.

A házaspárral folytatott beszélgetésből kiderült, hogy a gyerekekkel való munka mindkettejük számára fontos volt, esténként mindig leültek, és megbeszélték a velük kapcsolatos ügyeket. Tanítványaikat nagyon szeretik ma is, a diákok utólag is visszajárnak hozzájuk. „Erzsike néninek például tanítványa volt Iancu Laura költő, ő is sokszor meglátogatja, Guszti bácsihoz pedig olyan egykori diákok térnek be, akik sportolóként értek el szép eredményeket. Az emberekkel való kapcsolattartásra a házaspár mindig figyelt, ahogyan egymásra is. Erzsike néni azt is elmesélte, hogy hét testvére van, reggelente pedig egyenként felhívja mindegyiküket. Tartják a kapcsolatot a fiúkkal is, már van két unokájuk” – mondja Orsolya.

Persze az évtizedek alatt Erzsike néni és Guszti bácsi között is voltak konfliktusok, de ezeket mindig el tudták rendezni, meg tudták beszélni. Képesek voltak beismerni a hibáikat, megbocsátani egymásnak. A leggyakrabban az okozott gondot, hogy Guszti bácsi a házimunkában nem feltétlen vett részt, amit Erzsike néni időnként nehezményezett. Guszti bácsi a sportolás miatt – nemrég épp egy sífutó- és lesiklóversenyen állt dobogóra – az étkezésére is nagyon odafigyel, viszont az ételkészítésben sem mindig vállal szerepet. De a házaspár erről is humorral tudott beszélni, mutatva, hogy komolyabb problémák emiatt nincsenek. Erzsike néni elfogadta Guszti bácsi sportolás iránti szeretetét – nem csak maga sízik, hanem 37 tanítványából is testnevelő tanár lett –, és Guszti bácsi is maximálisan megértette Erzsike néni tanítás iránti elkötelezettségét. Az ő csángó gyerekei ugyanúgy jöhettek-mehetek a házaspár otthonában, ahogy a sízők, és így van ez ma is.

„Ők tudatosan vállalták, hogy miközben figyelnek egymásra, szabad teret is engednek a másiknak, hagyják párjukat kibontakozni. A hétköznapi rohanásban igazi kikapcsolódás volt velük beszélgetni, róluk kisfilmet forgatni” – mondja Orsolya. Hozzáteszi, hogy a hírek forgatagában kevés ilyen történetet tudnak bemutatni a televíziók, pedig jó lenne, ha az emberek tudomást szereznének róluk.

Ez a pályamú eredetileg megjelent: Erdély TV, Mozaik

A külhoni Média a Családért díj támogatói:

Nemzetpolitikai Államtitkárság – Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Fő támogató
MBH Bank
A közönségdíj támogatója