A Külhoni Média a Családért-díj 2022. júliusi jelöltje:

Mikor vállaljunk gyereket?

A gyerekvállalás időzítése egyéni kérdés, a párok jellemzően hosszas mérlegelés után döntenek úgy, hogy fiatal szülők lesznek vagy később vállalnak gyereket. Viszont döntsenek akárhogy, valamelyik oldalról biztosan megbélyegzik őket. Ezt a témát feszegette az Erdélyi Magyar Televízió Nőszemközt című műsorában Csatlos Tünde, az adás a Média a Családért-díj júliusi külhoni jelöltje lett.

A gyerekvállalás időzítése egyéni kérdés, a párok jellemzően hosszas mérlegelés után döntenek úgy, hogy fiatal szülők lesznek vagy később vállalnak gyereket. Viszont döntsenek akárhogy, valamelyik oldalról biztosan megbélyegzik őket. Ezt a témát feszegette az Erdélyi Magyar Televízió Nőszemközt című műsorában Csatlos Tünde, az adás a Média a Családért-díj júliusi külhoni jelöltje lett.

Mikor vállaljunk gyereket?
Csatlos Tünde

Csatlos Tünde a Nőileg magazin munkatársa, ez év tavaszán pedig átvette az Erdélyi Magyar Televízió Nőszemközt című műsorának készítését, vezetését. Itt három hölgy társaságában beszélget olyan témákról, amelyek tabunak számítanak vagy fontosak a nők életében. Munkája során szeret történeteket bemutatni, problémák megoldásában segíteni.

A gyerekvállalás időpontja sok tényezőtől függ, számít például a párkapcsolat érettsége és az egészségi állapot, az anyagi biztonság és karrierépítés mikéntje. A kérdéskörről Gergely Orsolya szociológussal, egyetemi adjunktussal, Lorenzovici Anna családorvossal és Takács Edith Mona manikűrössel, szakoktatóval beszélgetett Tünde, megvitatva minden részletet. A témát a szakemberek nem csak a „tankönyvek” irányából közelítették meg, hanem meséltek saját életükről is.


„Ezt a témát azért tartottam fontosnak, mert közösségi szinten nagyon sok a vele kapcsolatos előítélet. A fiatalok esetében azt gondoljuk, felelőtlenség 20 évesen családot alapítani, míg az idősebbeket azzal vádoljuk, hogy a karrierépítést helyezik előtérbe. Pedig lehet, hogy a családalapítás csak egészségügyi okok miatt csúszott. Aki 40 éves kora fölött vállal negyedik gyereket, arra szintén rossz szemmel nézünk, előítéletünk mindenre van. A beszélgetés során emiatt szerettem volna végigvenni, hogy az egyes döntéseknek milyen előnye és hátránya lehet, fölhívva a figyelmet arra, hogy sehol nem szabad csak a rossz oldalt nézni” – emeli ki Tünde.


A szerkesztő-műsorvezető meghívottjai között olyan anyuka is volt, aki mind a két részt megélte: azt is, hogy milyen fiatalon, egyetemistaként gyereket vállalni, és azt is, hogy milyen 40 évesen. „Lorenzovici Anna emiatt tudta jól érzékeltetni az egyes helyzetek közti különbségeket, tudta, melyik életkorban mik a pozitívumok, mik a negatívumok. Például megemlítette, hogy az orvosi egyetemen az osztályközössége dajkaként vigyázott a gyerekére, ami kárpótolta azért, hogy a tanulás a kicsi mellett nyilván nehezebb volt. Második gyereke 30 éves kora körül született, saját tapasztalatai alapján az az időszak a legideálisabb a picik érkezésére. De nincs gond 40 fölött sem, amikor harmadik gyereke született” – mondja a szerkesztő.


Tünde fontosnak tartotta kimondani azokat a mondatokat is, amelyekről a nézők picit magukra ismerhetnek, elgondolkodhatnak. Például, hogy jó-e valakitől megkérdezni, miért tartotta jó ötletnek a gyerekvállalást 20 éves korában. Ennél sokkal fontosabb támogatni azokat a nőket, családokat, akik ilyen helyzetbe kerülnek, és megérteni azokat a nehézségeket, amelyekkel tisztában voltak döntésük meghozatalakor. „Takács Edith Mona például elmondta, hogy ő a barátaitól nem kapott bántó kérdéseket, de azt gondolta, ismerősei ferde szemmel néznek rá. Ezek a gondolatok egyszerűen a fejünkben vannak, a pozitívumokat viszont nem ismerjük fel. Pedig aki fiatalon szül, annál a generációs különbségek kevésbé lesznek érezhetők, az anya sokkal jobban rá tud hangolódni gyerekére akkor is, amikor az kamaszodik. Emiatt fontos, hogy támogassuk a fiatalon történő gyerekvállalást is” – mondja Tünde.
Ebben rengeteget segítenek a családbarát munkahelyek, illetve az, hogy a járvány alatt rájöttünk: otthonról is lehet dolgozni. Az anyukák ilyenkor sokkal jobban, sokkal hatékonyabban be tudják osztani idejüket, így a munka fiatalabb korban kevésbé megy a család rovására. Negyven éves kor fölött is vannak előnyök – az érett nők például tudatosabban, megfontoltabban nevelik a gyereküket, kevésbé szigorúak –, így nem szabad azt hinni, hogy aki korábban nem vállalt gyereket, az kicsúszott az időből.

Ez a pályamú eredetileg megjelent: Erdélyi Magyar Televízió, Nőszemközt

A külhoni Média a Családért-díj főtámogatója:

Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával
Fő támogató