A Média a Családért-díj 2023. júliusi jelöltje:

Világvégi tanyán lelt csodacsaládra egy kiskunsági pszichológus

Három gyerekét neveli egy bács-kiskuni tanyán Lidi és Gergő, akiknek története nem mindennapi. Traumák és démonok kísérték őket hosszú éveken át, hitüket csak a szerelem és a család adta vissza. Életútjukat és jelenüket Nagy József mutatta be a 24.hu felületén megjelent riportjában, ami a Média a Családért-díj júliusi jelöltje lett.

Három gyerekét neveli egy bács-kiskuni tanyán Lidi és Gergő, akiknek története nem mindennapi. Traumák és démonok kísérték őket hosszú éveken át, hitüket csak a szerelem és a család adta vissza. Életútjukat és jelenüket Nagy József mutatta be a 24.hu felületén megjelent riportjában, ami a Média a Családért-díj júliusi jelöltje lett.

Világvégi tanyán lelt csodacsaládra egy kiskunsági pszichológus

Nagy József végzettsége szerint tanár, a közoktatásban hét évet töltött el. Újságíróként ’97-ben kezdett el dolgozni, először a 168 Óra riportere volt, járt tévéműsorok kerekasztal-beszélgetéseire is. A hetilapnál tíz évig tevékenykedett, távozásakor a közéleti rovat vezetője volt. Ezt követően Zoom.hu főszerkesztője lett, majd egy évig szabadúszóként dolgozott. Az azóta többször nevet váltott 24.hu csapatának 2010 óta tagja, elsősorban riportokat és nagyinterjúkat készít. Van már unokája is.

Gergő és Lidi történetét egy kollégája ajánlotta József figyelmébe, ő vette észre a pszichológus posztját, aki leírta: kihívták a kunadacsi általános iskolába egy izgága elsős miatt, amikor pedig intelligenciatesztet készíttetett vele, hihetetlenül magas értéket kapott. A felmérést családlátogatás követte, és kiderült: a gyerek egy bács-kiskuni tanyán él szüleivel és két testvérével, ahol nincs áram, és ahová a közkútról kell vinni az ivóvizet, a fűtés is csak jelképes. De ez nem volt akadálya annak, hogy a család – ahol az édesanya és az édesapa korábbi élete göröngyökkel volt teli – igazi otthonra leljen. „Éreztük, hogy ezt a történetet be kell mutatni, emiatt kerestük föl a családod. Szeretettel és bizalommal fogadtak bennünket, amiben annak is szerepe volt, hogy a pszichológus, akiben megbíznak, szólt nekik arról, hogy írni szeretnénk róluk. Nem akartunk a semmiből érkezni, rájuk rontani. Gergő és Lidi személyében két végtelenül kedves embert ismerhettünk meg, akik kiválóan példázzák, hogy senkit sem szabad megítélni a lakóhelye, életkörülményei alapján” – mondja József.

A pár tagjai már kamaszkorukban összegabalyodtak, de a történet szakítással végződött, lévén Gergő az általános iskola után egy pécsi szakmunkásképzőbe ment, nem akart leragadni Lidinél. Történetük innentől ketté vált, mindketten megküzdöttek a saját démonaikkal, volt részük halálesetben, súlyos balesetben, Gergő küzdött az alkohollal is. Ő korán elvált mecseki szülők falusi gyereke, hol az anyja nevelte, hol apja, de leginkább a nagyszülők. Felnőve visszaeső alkoholista lett, eleve sérvek és alkohol okozta idegproblémákkal százalékolták le. Ezen a vonalon családi mintája nagyon erős, nagyapja két órával a születése előtt halt meg alkoholos májbetegségben, és bár húsz éve nem iszik, édesapja is masszív alkoholista volt évtizedekig. Ilyen előzmények után nehéz legyőzni a problémákat, felelősséget vállalni három gyerekért.

Lidi élete sem volt egyszerű, kitűnő tanulóként került a legerősebb pécsi gimnáziumba, de vidéki, szegény lányként szorongni és hízni kezdett, amikor pedig emiatt gúnyolták, a helyzet rosszabbodott. Egy idő után összeomlott, másodikban már pszichiáterhez került, kimaradt az osztályból. Elbújt a világ elől, de így is lett vőlegénye. A történet nem folytatódott tündérmesével, mert amikor már az esküvőre készültek, a férfi balesetet szenvedett, és életét vesztette. Lidi azt érezte, ráborul az ég, hónapokig csak sírt.

„Ebből rántotta ki őket a későbbi találkozás, a szerelem és a család. Illetve ha pontos akarnék lenni, úgy fogalmaznék, hogy ez segítette, hogy egyáltalán életben maradjanak. Történetük jól mutatja, hogy az összetartozás és a szeretet mekkora segítség abban, hogy a nehézségek leküzdhetők legyenek” – emeli ki a szerző. József szerint a történetben az a legfontosabb, hogy ők egymás kezét fogva tudtak feltápászkodni, életüknek a család és a három gyerek adott értelmet. Értük és egymásért mindent megtesznek, függetlenül a nehézségektől.

(Tóth Józsefről a portréképet Neményi Márton készítette.)

Ez a pályamú eredetileg megjelent: 24.hu

A Díj támogatói:

Magyar Telekom Nyrt.
Fő támogató
MBH Bank
A közönségdíj támogatója