A Média a Családért-díj 2018. decemberi jelöltje:

Végtaghiányos baba növekszik a szívem alatt…

Végtaghiányos baba növekszik a szívem alatt… címmel írt cikket Nyiri Zsuzsi egy anyuka történetéről, akinek három gyerekéből kettő örökölte édesanyja hasadt kéz szindrómáját. Az írás a Média a Családért-díj decemberi jelöltje lett.

Végtaghiányos baba növekszik a szívem alatt… címmel írt cikket Nyiri Zsuzsi egy anyuka történetéről, akinek három gyerekéből kettő örökölte édesanyja hasadt kéz szindrómáját. Az írás a Média a Családért-díj decemberi jelöltje lett.

Végtaghiányos baba növekszik a szívem alatt…

Nyiri Zsuzsi a She.hu rendszeres szerzője. Mellette olyan blogot is vezet, amely testi-lelki témákkal, pszichológiával, táplálkozással, sporttal, egészséggel kapcsolatos témákkal, az énképpel foglalkozik.

Zsuzsi maga is babát vár, most jár a harmincadik hétben, emiatt is lett érzékenyebb a gyerekvállalás és a genetikai vizsgálatok témája iránt az elmúlt időszakban. „Látom, hogyan próbálják az embereket rábeszélni a több százezer forintos szűrésekre, de mi is úgy döntöttünk, hogy nem szeretnénk ilyet. Olyan dolog ugyanis nem derülhet ki, ami befolyásolná a döntésünket, ami miatt nem vállalnánk a picit” – mondja. Hozzáteszi, hogy Rékát régóta ismeri, tisztában volt a történetével, ahogyan azzal is, hogy a másodikhoz hasonlóan harmadik babája is végtaghiánnyal született: kezén édesanyja kezéhez hasonlóan neki is három ujja van az öt helyett. Az eltérést a hasadt kéz szindróma nevű genetikai rendellenesség okozza, ami örökíthető.

„Az első baba 5 ujjal született, a második hárommal. A rizikó a harmadik gyereknél is megvolt, a család tisztában volt az esélyekkel. Viszont hatalmas szeretetben élnek, így ennek ellenére szerettek volna harmadik kicsit. Tudom azt is, hogy Rékának milyen nehéz volt elfogadnia magát, hogy gyerekei miatt döbbent rá rengeteg dologra. Nagyon sokat dolgozott azon, hogy jó édesanya legyen. Emiatt kerestem meg azzal, hogy történetéből írnék egy novellát. Ő beleegyezett, mesélt az életéről, gondoltairól, láttam, ahogy a gyerekeivel bánik” – mondja Zsuzsi. Elárulja, hogy a keret, amibe Réka története épült, nem valós, csak fikció. Szerzőként olyan jeleneteket akart, amelyek visszatükrözik alanya érzéseit. Például azt, hogy mennyire fontosnak tartja, hogy családjukban van, akinek három ujja van, van, akiknek öt, viszont mindenki ezzel együtt teljes értékű. A kicsik valamennyien virgonc, egészséges gyerekek. Semmilyen hátrány nem éri őket végtaghiányuk miatt, inkább csak édesanyjuknak esett rosszul a környezet néhány reakciója.

„Amúgy is szeretünk beleszólni mások életébe, Réka életét pedig pláne megítélték. Ez eléggé megviselte, függetlenül attól, hogy a szűk családjával semmilyen konfliktusa nem volt a gyerekvállalás miatt. Ha van is hely a szívében egy következő babának, az emberek előítéleti, megjegyzései, az önzőségre való utalgatásai, az elvetésre való célozgatásai elveszik a kedvét” – mondja Zsuzsi. Kiemeli, hogy Réka és férje komoly egységet képez, Réka pedig a gyerekvállalás során önmagával is szembenézett.

Ez a pályamú eredetileg megjelent: she.hu

A Díj támogatói:

Magyar Telekom Nyrt.
Fő támogató
MBH Bank
A közönségdíj támogatója